Beauty
Blog
Metoda de curățare dublă coreeanăNovember 20, 2022
Daca ai peste patru decenii de viata , inseamna ca ai apucat cozile de la alimentarele comuniste inainte de 1990. Iti amintesti cum statea lumea dis de dimineata , la rand , sa cumpere lapte sau alte alimente de baza. Tineti minte acel lapte in sticle cu capace de staniol , cu care ne-am hranit , copii fiind , in acele vremuri de restriste
Laptele era suta la suta autohton , provenit din fermele zootehnice ale fostelor CAP-uri comuniste. Chiar si pe vremea aceea exista cel putin cate un aparat de muls vaci la fiecare grajd. Evident ca odata cu explozia tehnologica a ultimelor doua decenii , a evoluat fantastic si rudimentarul aparat de muls vaci ( cele mai performante modele le gasiti pe http://www.mulgatoare-vaci.blogspot.com ).
Fiecare oras mare din Romania avea cate un ICIL ( intreprindere de industrializare a laptelui) care oferea o gama larga de produse lactate , incepand de la laptele dulce simplu pana la inghetata si lapte praf. Copil fiind , am avut ocazia sa gust din toate produsele lactate comercializate pe piata , la ora aceea si trebuie sa recunosc faptul ca erau delicioase.
Intr-adevar , nu erau atat de multe sortimente ale unui singur produs ca in supermarket-urile de azi dar tot ce se vindea avea gust. Acum , desi rafturile din magazine gem de atatea feluri de produse lactate , gustul lor lasa de dorit. Probabil din cauza procesarii maxime la care e supus laptele brut.
Trebuie sa tinem cont si de calitatea laptelui. Acum 25 de ani nu era poluarea de acum iar pajistile de unde erau hranite turmele de vaci nu fusesera ingrasate cu diverse ingrasaminte chimice. La aceasta ora majoritatea suprafetelor agricole au suferit tratamente de erbicidare si ingrasare chimica , fapt care a modificat contínutul in nitrati al hranei animalelor.
Astfel , acest continut mai mare de nitrati , nitriti sau alte derivate ale acestora s-a transferat intr-un mic procent si in laptele vacilor. Pana si panza de apa freatica ce furnizeaza apa de baut a animalelor a fost infestata intr-un anumit procent (functie de altitudinea zonelor geografice unde exista islazurile si terenurile cultivate cu plantele necesare hranei vitelor).
Cererea mare care exista pe piata , vis-à-vis de consumul acestor produse lactate , a necesitat importuri din alte tari. Romania , tara care exporta in lumea larga cantitati considerabile de alimente acum 25 de ani , a ajuns sa importe lapte din Ungaria sau Bulgaria , tari cu suprafete agricole destul de mici fata de potentialul nostru.
Culmea e ca acest lapte din import este mai ieftin decat cel mioritic. Motivul e simplu , in timp ce fermierii tarilor vecine primesc subventii consistente pentru productia de lapte , la noi autoritatile nu stiu cum sa mai taxeze si sa impoziteze infimul profit al fermierilor autohtoni. Motiv pentru care multi dintre ei au renuntat sau au dat faliment.
Procesul de ameliorare genetica al raselor de bovine , proces care se dezvolta in perioade mari de timp (de ordinal zecilor de ani) , la noi a fost lasat de izbeliste , specialistii din domeniu pensionandu-se sau placand din tara. Asa ca speranta unui lapte gustos si ieftin ramane o fata-morgana in asteptarea investitiilor straine , guvernantii nostril nefiind interesati de acest domeniu.
1. Vaca imaginară nu dă lapte, dar produce bani europeni
2. Batalia vacutelor: Cine da lapte mai bun, Fulga sau Fulda?
3. Conditiile pe care vor trebui sa le respecte fermierii care vand lapte, de la 1 ianuarie 2014
4. APIA le dă fermierilor câte 5.000 de euro pentru tancuri de răcire a laptelui
5. Vaca imaginară nu dă lapte, dar produce bani europeni
6. Bombe alimentare. Dacă citeşti asta nu mai consumi în viaţa ta lapte, caşcaval, ulei de măsline sau ciocolată
0