Traditii si superstitii de nunta in Romania

Traditii si superstitii de nunta in RomaniaNunta este ceremonia in care doua persoane sunt unite in casatorie. Traditiile si obiceiurile de nunta variaza foarte mult intre culturi, grupuri etnice, religii, tari si clase sociale. Majoritatea ceremoniilor de nunta implica un schimb de juraminte de nunta facut de catre cuplu. Se poate spune ca nunta este primul eveniment de o importanta majora din viata unui cuplu, asa ca mirele si mireasa isi doresc ca totul sa fie perfect la nunta lor.

Tocmai din acest motiv, acestia isi vor alege cel mai bun maestru de ceremonii din localitate, pentru ca nunta sa fie organizata perfect, si sa fie respectat tot planul, cu strictete.

Apoi, conteaza foarte mult ca pe langa maestrul de ceremonii, mirii sa aleaga cel mai bun fotograf pentru eveniment eveniment, pentru ca in conditiile in care pozele raman singurele amintiri de la nunta, acestia cu siguranta isi vor dori un fotograf Bucuresti care sa realizeze fotografii perfecte. Fotograful care participa la eveniment trebuie sa aiba experienta, trebuie de-asemenea sa stie sa aleaga unghiurile din care sa fotografieze cele mai importante momente ale evenimentului.

Fotograful este de-asemenea important sa aiba inspiratie atunci cand organizeaza nuntasii pentru a obtine fotografia de grup, la biserica. De-asemenea, acesta trebuie sa cunoasca momentele importante pentru a le imortaliza.

retroboutique.ro

Apoi, cameramanul este de-asemenea foarte important, pentru ca alaturi de fotografii, filmul nuntii reprezinta de-asemenea o amintire de la nunta, asa ca acesta trebuie sa creeze un film al nuntii perfect.

Dupa alegerea fotografului si a cameramanului, mirii trebuie sa aleaga ori un dj, ori o orchestra, ori si dj si orchestra, pentru ca muzica este foarte importanta. Daca muzica este pe placul nuntasilor, acestia cu siguranta vor dansa si se vor simti bine la nunta.

Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult sala de evenimente, pe care mirii o vor alege in functie de numarul invitatilor care vor lua parte la marele eveniment.

Ei bine, acum ca am vazut care serviciile spre care trebuie sa isi indrepte mirii atentia, cu siguranta este important sa discutam putin si despre cele mai interesante traditii care au loc in timpul unei nunti romanesti. Cu siguramta cei care nu au mai luat parte la un asemenea eveniment, vor ramane uimiti de urmatoarele traditii:

 • Masa este binecuvantata de un preot inainte de inceperea sarbatorii nuntii.
 • Primul dans al fericitului eveniment este realizata de mireasa si mire (dansul mirilor), urmat de un al doilea dans, impreuna cu nasii lor.
 • Toasturile si discursurile de nunta nu sunt foarte des intalnite, insa puteti dori tanarului cuplu „Casa de Piatra” (o casa de piatra), care simbolizeaza o casatorie solida.
 • Furatul miresei este probabil cea mai cunoscuta traditie pentru petrecerea nuntii: la un moment dat in timpul petrecerii mireasa este „furata” si dusa pe un reper important (pentru pictori amuzanti, cateva fotografii etc.). Mirele trebuie sa faca niste sarcini interesante pentru a rascumpara mireasa.
 • Daca in trecut se fura doar mireasa la nunta in Romania, in prezent se fura si mirele. De cele mai multe ori, mirele si mireasa merg la o sedinta foto alaturi de fotograful ales pentru nunta.
 • Daca tot am mentionat furtul la nunta, precizam faptul ca de obicei exista un copil care ii fura miresei pantoful la nunta, iar nasul trebuie sa plateasca pantoful miresei.
 • Dansurile nationale („hora” in limba romana) si muzica traditionala romaneasca sunt un lucru necesar la aproape fiecare nunta.
 • Spre finalul nuntii, dupa ce deja se aduce in sala tortul miresei, invitatii pregatesc plicul cu bani (cinstea mirilor), pe care ii vor oferi celor doi miri, drept dar de nunta.

Asadar, dupa cum se poate observa din randurile de mai sus, nunta romaneasca are cateva traditii foarte interesante, traditii care cu siguranta nu sunt intalnite la nuntile din strainatate. Tocmai de aceea, nuntile romanesti au farmec, iar strainii care participa la nuntile din Romania, sunt surprinsi intr-un mod placut.

Nunta romaneasca nu are insa doar traditii, ci si mai multe superstitii, iar in continuare vom prezenta cateva exemple de superstitii ale nuntilor din Romania:

 • Ploaia inseamna noroc in casatorie.
 • Este ghinion sa vezi o alta mireasa in ziua nuntii tale. De aceea, cineva va fi intotdeauna inainte si se va asigura ca noul cuplu casatorit nu va intalni o alta nunta.
 • Este un semn bun daca o ruda stranuta inainte de ceremonie.
 • In ziua nuntii, nicio femeie nu ar trebui sa ramana intre mireasa si oglinda. Daca se intampla asta inseamna ca cealalta femeie ar putea fura inima mirelui.
 • Renuntarea la verighetele inseamna moarte.
 • Nuntile nu sunt permise in timpul Postului (perioada de post).
lensa.ro

Acestea sunt asadar cateva dintre superstitiile legate de nunta in Romania. Tocmai aceste superstitii si traditii sunt atat de importante, pentru ca ele au un farmec aparte, iar datorita lor nuntile din Romania sunt mult mai frumoase decat nuntile care se desfasoara in diferite alte tari.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation