Totul despre fermele de vant

Totul despre fermele de vantExista mai multe surse de energie electrica gratuite printre care se vantul, cel de care vom discuta azi.

Puterea eoliana este utilizarea fluxului de aer prin turbine eoliene la generatoarele mecanice de energie electrica. Energia eoliana, ca alternativa la arderea combustibililor fosili, este abundenta, regenerabila, distribuita pe scara larga, curata, nu produce emisii de gaze cu efect de sera in timpul functionarii, nu consuma apa si foloseste terenuri mici. Efectele nete asupra mediului sunt mult mai putin problematice decat cele ale surselor de energie neregenerabile.

Fermele eoliene consta din mai multe turbine eoliene individuale care sunt conectate la reteaua de transmisie a energiei electrice. Vantul pe uscat este o sursa ieftina de energie electrica, competitiva sau in multe locuri mai ieftina decat carbunele sau gazele.  Vantul in larg este mai stabil si mai puternic decat pe uscat, iar fermele offshore au un impact vizual mai redus, insa costurile de constructie si intretinere sunt considerabil mai mari. Micile ferme eoliene onshore pot alimenta o anumita cantitate de energie in retea sau pot furniza energie electrica locatiilor izolate in afara retelei.

Energia eoliana furnizeaza o putere variabila, care este foarte consistenta de la an la an, dar care are variatii semnificative pe o perioada mai scurta de timp. Prin urmare, este utilizata impreuna cu alte surse de energie electrica pentru a furniza o alimentare sigura. Odata cu cresterea proportiei de energie eoliana intr-o regiune, poate aparea necesitatea de a moderniza reteaua si si se va vedea o capacitate redusa de a suplini productia conventionala.  Tehnicile de gestionare a energiei, cum ar fi capacitatea excesiva, turbinele repartizate geografic, sursele de suport dispecerizabile, puterea hidroelectrica suficienta, puterea de export si de import in zonele invecinate, utilizarea strategiilor vehicul-retea sau reducerea cererii atunci cand productia eoliana este scazuta pot fi de multe ori probleme considerabile.  In plus, prognoza meteorologica permite reabilitarea retelei de energie electrica pentru variatiile previzibile ale productiei.

Incepand cu anul 2015, Danemarca genereaza 40% din energia electrica din vant  si cel putin 83 de alte tari din intreaga lume utilizeaza energie eoliana pentru a asigura  retelele electrice de energie . In 2014, capacitatea globala de energie eoliana a crescut cu 16%, pana la 369.553 MW.  Productia anuala de energie eoliana creste, de asemenea, rapid si a atins aproximativ 4% din consumul de energie electrica la nivel mondial,  11,4% in UE.

Puterea eoliana a fost utilizata atata de cand oamenii au pus primele vele. Pentru mai mult de doua milenii, masinile cu vant au macinat boabe de grau si au folosit apa pompata. Puterea eoliana a fost disponibila pe scara larga si nu se limiteaza la raurile cu fluxuri rapide sau mai tarziu,la  necesitatea unor surse de combustibil. Pompele cu elice de vant au drenat lacurile din Tarile de Jos, iar in regiuni aride, cum ar fi zona mid-west americana sau regiunea australiana, pompele eoliene au furnizat apa pentru motoarele cu vapori si pentru motoarele cu aburi.

lensa.ro

Prima mama de vant utilizata pentru producerea de energie electrica a fost construita in Scotia in iulie 1887 de catre Prof James Blyth de la Colegiul Anderson, Glasgow (precursorul Universitatii Strathclyde). Turbina eoliana cu inaltimea de 10 metri (33 ft)  a fost instalata in gradina cabanei sale de vacanta de la Marykirk din Kincardineshire si a fost utilizata pentru incarcarea acumulatorilor dezvoltati de francezul Camille Alphonse Faure, pentru alimentarea iluminatului in cabana, devenind astfel prima casa din lume care a furnizat energia electrica prin intermediul energiei eoliene.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation