Styrofoam-ul este biodegradabil?

Styrofoam-ul este biodegradabil?Styrofoam este denumirea comerciala a polistirenului spumat, un tip de plastic utilizat in industria locuintelor ca izolator. Polistirenul are o gama larga de utilizari, de la piese auto la carcase pentru calculator sau vesela de unica folosinta.

Atunci cand este injectat cu gaze in timpul fabricatiei, polistirenul spumat devine usor, cu aproximativ 95 la suta de aer in compozitie. Acest produs este un conductor slab al caldurii, de aceea este utilizat la suporturile pentru bauturi si ca izolatie.

Styrofoam este de asemenea utilizat intr-o varietate de materiale de ambalare. Multi oameni sunt ingrijorati cu privire la cat de bine se degradeaza materialele plastice, inclusiv polistirenul in timp.

Biodegradarea

Polistirenul se descompune atat de incet incat nu este viabil ca produs biodegradabil. Cea mai mare parte a polistirenului care se termina in depozitele de deseuri va fi inca acolo de acum si pana peste mai bine de 500 de ani, potrivit Asociatiei pentru Actiune pentru Mediu.

Totusi, un studiu realizat de Agentia pentru Protectia Mediului din SUA spune ca ambalajele alimentare din polistiren reprezinta doar 0,5 la suta din toate deseurile municipale solide atunci cand se masoara in greutate.

Pericole de mediu

Desi este reciclat in depozitele de deseuri din cauza biodegradarii sale aproape inexistente, polistirenul este de o ingrijorare mai mare atunci cand se gaseste in afara depozitelor de deseuri.

Gunoiul este inestetic si, spre deosebire de metalele care se pot recicla si care pot fi reintroduse in uz, exista putine stimulente economice pentru ca oamenii sa colecteze gunoiul rezultat din polistiren.

In plus, polistirenul se rupe usor in bucati atunci cand este strivit. Animalele salbatice pot incerca sa rasfoiasca deseurile din polistiren care sunt aruncate in natura, confundandu-le cu mancarea. Ingestia ar putea duce la moarte.

Reciclare si reutilizare

Unele produse din polistiren, cum ar fi cele fabricate in scopuri de ambalare, pot fi refolosite fara a le reconstrui. Desi exista mijloace pentru reciclarea polistirenului, costul pentru aceasta este mai mare decat producerea polistirenului in primul rand. Fara o optiune de reciclare, o mare parte din polistirenul utilizat continua sa ajunga in depozitele de deseuri.

Alternative

Asadar, dupa cum se poate vedea, polistirenul poate fi folosit in mai multe situatii. Cel mai bun randament cu siguranta il da cand este folosit in domeniul constructiilor, pentru izolarea locuintelor.

Cand este folosit in schimb ca materie prima pentru fabricarea unor produse precum carerole, cutii sau vesela de unica folosinta, acesta nu mai reprezinta cu siguranta o solutie atat de atractiva, din moment ce dupa una – maxim doua utilizari ajunge deseu.

Datorita timpului foarte indelungat de care are nevoie pentru a se descompune, polistirenul trebuie inlocuit, si din fericire acum exista cea mai buna alternativa: materialele biodegradabile.

Produsele biodegradabile de unica folosinta pot fi utilizate in locul produselor traditionale pe baza de petrol. Utilizarea acestor produse poate reduce cantitatea de deseuri care este trimisa la depozitele noastre de deseuri si poate contribui la atingerea obiectivului nostru de viitor zero deseuri.

Ce inseamna acest lucru? Ei bine, daca alegeti sa folositi vesela de unica folosinta biodegradabila, in locul celei din polistiren; dupa utilizare, veti arunca vesela de unica folosinta biodegradabila.

Vesela de unica folosinta biodegradabila pe care o veti arunca dupa utilizare, se va descompune rapid, in doar cateva luni (in comparatie cu polistirenul care necesita sute de ani pentru descompunere).

Un alt detaliu important de mentionat, este ca vesela de unica folosinta biodegradabila atunci cand se descompune, nu polueaza natura, nu rezulta din procesul de descompunere substante chimice, si nu are nici un efect negativ.

In aceste conditii, este firesc sa luati in condiderare renuntarea la plasticul traditional si la polistiren, si sa folositi materiale plastice de unica folosinta biodegradabile.