Sistemele de drenaj si importanta otelului inoxidabil

Sistemele de drenaj si importanta otelului inoxidabilSifoane de scurgere, rigole, guri de scurgere, toate, formeaza asa-numitele sisteme de drenaj necesare oricarei gospodarii moderne.

Atunci cand vrem sa facem schimbari sau sa ne modernizam casa, ne intrebam adesea, care sunt cele mai bune sifoane de scurgere, cele mai inalte calitativ rigole de dus sau cele mai eficiente guri de scurgere.

Raspunsul este unul simplu: cele care sunt fabricate din otel inoxidabil.

Ce este otelul inoxidabil?

Otelul inoxidabil este un metal solid si nu doar un invelis protector aplicat pe otel. Cromul din otelul inoxidabil se combina cu oxigenul, intr-un mediu normal, pentru a crea un oxid de crom sau un asa numit “invelis subtire inert” la suprafata. Mai este cunoscut si sub denumirea de “inox”, nume derivat din francezul “inoxydable”.

De ce este considerat otelul inoxidabil atat de bun?

Asa cum am spus mai sus, otelul inoxidabil prezinta un strat natural protector pe toata suprafata, care ofera protectie impotriva coroziunii. Acest lucru este posibil datorita cromului din continut (orice otel care contine un minimum de 10.5% crom este considerat a fi otel inoxidabil).

Otelul inoxidabil, pe langa crom, este format din fier si nichel. Proprietatile normale ale acestuia se pot schimba daca, in compozitia sa, se adauga alte aliaje (se intampla uneori ca, in compozitia otelului inoxidabil, sa fie adaugat molibden pentru a creste rezistenta la coroziune).

De ce este otelul inoxidabil rezistent la coroziune?

In principal datorita oxigenului care se combina cu cromul pentru a forma oxidul de crom, acel “invelis subtire inert”. Acest strat protejeaza fierul din otel impotriva atacului diferitilor agenti corozivi (de exemplu, sarea) care creeaza rugina. Atunci cand stratul de oxid de crom este avariat prin metode mecanice sau chimice, acesta se autoregenereaza, se “autorepara”, in conditiile prezentei oxigenului, chiar si in cantitati foarte mici.

De aceea otelul inoxidabil standard nu functioneaza foarte bine atunci cand, spre exemplu, este introdus in apa sarata, pentru ca nu exista suficient oxigen pentru a genera stratul de oxid de crom.

Care sunt calitatile otelului inoxidabil?

Otelul inoxidabil este rezistent la rugina. In cazul in care stratul de oxid de crom se mentine durata de viata ar putea fi infinita. De asemenea, otelul inoxidabil isi mentine aspectul de-a lungul timpului. Acest lucru depinde de o serie de factori precum temperatura, mediul, modul si gradul de curatare etc.

Acest tip de otel este foarte rentabil, raportul calitate-pret fiind unul foarte avantajos. Inoxul are o durata de viata mai mare decat aliajele protectoare realizate prin galvanizare, deci, per ansamblu, ofera o rezistenta mai indelungata la un pret mai mic. O alta calitate a acestuia este aceea ca prezinta o rezistenta destul de mare, avand o rezistenta la rupere cuprinsa intre 500 si 1000 de megapascali.

Ultima, dar nu cea din urma calitate are stransa legatura cu mediul, otelul inoxidabil fiind 100% reciclabil si non-toxic.

Eficienta inoxului poate fi marita prin adaosul de molibden pentru cresterea rezistentei la coroziune, precum si prin utilizarea electroslefuirii si a tratamentului prin incalzire care duc atat la cresterea rezistentei la rugina cat si a cresterii consistentei metalului.

Asadar, va invitam sa profitati de avantajele otelului inoxidabil aruncand o privire la produsele din gama sistemelor de drenaj oferite de Sifoaneinox.ro .