Rolul socio-emotional si practic al uniformelor medicale

Rolul socio-emotional si practic al uniformelor medicale

Tinuta profesionala este esentiala, indiferent de job-ul practicat – infirmier, asistent medical, sau medic. Asadar, de la clasica uniforma alba de medic s-a trecut la costume medicale colorate sau asortate cu imprimeuri vesele.

Care e rolul costumelor medicale?

Uniforma medicala garanteaza un mediu igienic pentru personalul medical si pentru pacienti. Hainele pe care le purtam afara intra in contact cu tot felul de suprafete si prin urmare, cu microorganismele aflate pe acestea. Asadar, creste riscul de contaminare prin imbracaminte. Hainele specifice care sunt purtate exclusiv in spatiul medical limiteaza riscul contaminarii.

Uniforma medicala protejeaza infirmierii. Aceste persoane isi desfasoara activitatea intr-un mediu propice pentru infectiile intraspitalicesti. Uniforma medicala a fost conceputa pentru acest scop si protejeaza persoanele impotriva expunerii la aceste tipuri de infectii.

Materialele implicate in fabricarea uniformelor medicale trebuie sa reziste la microbi, uzura, purtari indelungate si spalari repetate – un costum pentru medici din poplin 165 gr de la DispoTrading.ro este un exemplu excelent.

Costumele medicale permit persoanelor din exterior (vizitatori sau pacienti) sa identifice rapid rolul cadrului medical sau departamentul de care apartine.

Cum recunosti uniforma medicala de care ai nevoie?

Pentru inceput, cea mai buna uniforma este cea care corespunde statutului, nevoilor si cerintelor profesionale. Totusi, chiar daca ne referim la uniforma de munca, aspectul estetic nu trebuie neglijat. La urma urmei, modul in care te prezinti in fata pacientilor le influenteaza acestora parerea pe care si-o formeaza despre institutia medicala.

Vestea excelenta este aceea ca, piata ofera o varietate de piese de imbracaminte medicala, care imbina cu succes functionalitatea cu stilul.

Confortul este prioritar. Mobilitatea, efortul semnificativ, programul aglomerat, programarile numeroase si urgentele sustin acest argument. Asadar, uniforma medicala trebuie privita drept o investitie in materiale de calitate, flexibile, sanatoase pentru piele si rezistente la utilizare prelungita.

Uniforma medicala trebuie sa fie practica. Ca orice alta profesie, cea de medic implica instrumente speciale pe care ai nevoie sa le tii la indemana. Cauta bluze cu buzunare mari, aplicate in zona pieptului si a abdomenului. Pantalonii cu buzunare sunt perfecti pentru pastrarea instrumentelor de scris, a telefonului, cheilor, cartele de acces si altele asemenea.

Un material confortabil inseamna fie bumbac 100%, fie amestec de bumbac si poliester, tercot sau poplin. Pe langa faptul ca absorb umezeala, lasa pielea sa respire si sunt moi la atingere, aceste materiale pastreaza bariera de protectie impotriva contaminarii cu germeni, fluide, bacterii sau virusuri. Tercotul imbina 35% fibre de bumbac si 65% fibre din poliester, deci imbina beneficiile ambelor materiale si anume: durabilitate, absorbita umezelii, impermeabilitate si rezistenta impotriva acumularii de bacterii in tesatura.

Poplinul este materialul preferat al uniformelor medicale. Este un material de calitate superioara, isi mentine aspectul imaculat chiar si dupa lungi perioade in care a fost purtat, permite ventilatia aerului si ofera lejeritate in timpul miscarii.

Uniforma medicala se alege potrivit criteriilor profesionale ale postului. Uniforma medicala ideala trebuie sa respecte cerinte specifice care tin de lungimea pe care trebuie sa o aiba maneca, prezenta buzunarelor, plus altele de acest tip.

Alegerea corespunzatoare a uniformelor medicale poarta un rol important pentru buna desfasurare a profesiei, atat pentru starea psihica a angajatului, cat si pentru parerea pe care si-o formeaza pacientul, influentand increderea acordata serviciilor medicale din institutia implicata.