Procedeul de fabricare al unei anvelope

Procedeul-de-fabricare-al-unei-anvelopeIndiferent ca discutam de anvelope iarna sau anvelope de vara acestea poarta un rol major in siguranta condusului.Marii producatori de anvelope isi imbunatatesc permanent tehnologia de fabricare a anvelopelor din dorinta de a oferi produse revolutionare ce asigura un grad de siguranta sporit ,reducerea consumului de combustibil si durabilitate.

Procedeul de proiectare al unei anvelope este complex si presupune timp de testare ,inspectie si verificare a calitatii atat din partea celui care produce anvelopa cat si a producatorului de automobile care solicita produsul.  Anvelope camioane

Anvelopele sunt proiectate si produse in colaborare cu producatorii de automobile, acestea trebuind sa suporte cerintele tehnice ale modelului de vehicul. Initial se produce o anvelopa prototip urmand ca dupa testarea acesteia sa se recurga la productia pe o scara mai mare.

Productia incepe prin selectia diferitelor componente ale anvelopei: tipul de cauciuc,rasini speciale de negru de fum,aditivi,pigmenti,antioxidanti si bioxid de siliciu. La fiecare din componentele anvelopei compusii sunt diferiti.

Urmeaza combinarea acestor materii prime cu ajutorul unui malaxor special si transformarea acestora intr-o pasta omogena.Pentru comformitatea amestecului intregul proces de productie este computerizat.

Materialele rezultate din aceste amestecuri sunt trimise pentru a fi formate in benzi de rulare,flancuri si alte parti componente. Urmeaza asamblarea anvelopei iar primul amestec care intra in masina de productie este cauciucul interior. Acesta va avea forma unui tub interior suplinind functiile camerei la anvelopele clasice.

Carcasa si breakerele se fabrica din otel si poliester pentru a da rezistenta anvelopei pastrand in acelasi timp si flexibilitate. Breakerele denumite si centuri sunt decupate si montate in unghiuri si dimensiuni precise oferind astfel anvelopei caracteristici de manevrabilitate conform specificatiilor din proiect.

Urmatorul pas consta in montarea a doua inele formate din sarma de otel si invelite in bronz,acestea se numesc taloane. Rolul acestora este de a asigura etanseitate la imbinarea anvelopei cu janta. Se pozitioneaza apoi banda de rulare si flancurile(peretii laterali ai anvelopei) deasupra breakerelor si carcasei si se preseaza puternic. A rezultat o anvelopa neprelucrata termic.

Urmeaza vulcanizarea ,procedeu prin care anvelopa neprelucrata se plaseaza pe o matrita si se umfla pentru a-i forma atat profilul benzii de rulare cat si marcajele de pe peretii exteriori.Urmeaza prelucrarea termica unde intreg ansamblul este supus unei temperaturi de peste 150 grade Celsius pentru o perioada de maxim 15 minute.La anvelopele industriale acest proces dureaza mult mai mult ajungand pana la 24 de ore.

Verificarea anvelopelor se face individual,ele sunt testate prin mai multe metode,exista verificarea cu raze X,prin mostre extrase de pe banda ,rulare pe bancuri iar in faza finala se face testarea acestora pe sosea.Procesul de fabricare al unei anvelope este unul extrem de complex necesitand timp ,peste doua sute de materii prime si mai ales o imbinare perfecta intre chimie ,fizica si tehnologie pentru a obtine produsul potrivit.

Scopul final este obtinerea unui produs superior din punct de vedere al aderentei pe sosea,al durabilitatii si al economiei de carburant. In ceea ce priveste comercializarea de anvelope ,indiferent ca vorbim de anvelope de iarna sau vara,anvelope superioare de la cei mai renumiti producatori din domeniu le puteti gasi la magazinul online AnveloMag. Aici preturile sunt accesibile iar raportul calitate-pret este excelent.


Alte articole:
1.Ford Fiesta 1.0 EcoBoost – ‘’Women’s World Car of the Year’’
2.Mazda CX-5 – ‘’Women’s World SUV of the Year’’
3.Primul concept electric propus de constructoru bavarez : BMW i3 
4.Cum ne putem pregati masina pentru iarna