Pietrele pretioase intre mit si realitate

retroboutique.ro

pietrele-pretioase-intre-mit-si-realitateIdeea conform careia unele pietre sunt pretioase si altele sunt cristale semipretioase este familiara pentru toti cumparatorii de pietre colorate. In timp ce unele pietre sunt celebre pe merit distinctia conventionala care exista intre ele este incarcata de mituri si de conceptii gresite.

Una dintre aceste conceptii gresite comuna este faptul ca distinctia care se face intre pietrele semipretioase si cele pretioase reprezinta o inovatie destul de recenta care dateaza doar din secolul XIX si prima utilizare a acestui termen de pietre semipretioase s-a utilizat pentru a da o valoare comerciala mai mica fata de valoarea unei pietre pretioase.

In perioada antica in Grecia, ametistul era o piatra pretioasa. In perioada de mijloc a secolului XIX ametistul a fost reclasificat ca si piatra semipretioasa dupa ce unele depozite mai mari s-au gasit in Brazilia si in Uruguay. Introducerea denumirii de pietre semipretioase in engleza corespunde si cu noile descoperiri de ametist.

Dintre pietrele pretioase diamantul este inconjurat de un mit mare. Este interesant si faptul ca toate miturile au mai degraba origini moderne decat origini antice. Din punct de vedere al istoriei pietrele colorate precum safirul si rubinul aveau valoare mai mare decat diamantele pentru ca diamantele sunt deosebit de rare.

Din secolul XX odata cu toate descoperirile din Africa de Sud a aparut o aprovizionare mult mai abundenta de diamante in asa fel incat valoarea perceputa de ele a crescut pana in punctul in care e corect sa punem diamantele in partea din susul listei de pietre pretioase. Ce se intampla oare? Pietrele pretioase nu sunt cu mult mai valoroase in special pentru ca sunt rare?

In secolul XIX productia la nivel mondial se ridica la numai cateva lire pe an. Dpa ce au fost descoperite cantitati imense de minereuri de diamant, in Africa si-a facut simtita prezenta supraabundenta in raport cu cererile si finantatorii britanici din minele de acolo au fost in pericol sa isi piarda investitiile.

Solutia a fost sa se faca un cartel puternic, mai exact De Beers care controleaza chiar si in prezent productia si aprovizitonarea de pietre pretioase si de diamante. De Beers mentine in timpul acesta si pretul mare al diamantelor de calitate desi acestea nu mai sunt rare deloc.

lensa.ro

De Beers a lansat si o campanie publicitara care a durat mai multi ani, pentru a face o asociere intre diamante si dragoste, casatorie si curtare, cu sloganul Diamantele sunt eterne. Inelele de logodna cu diamante sunt considerate in prezent o parte esentiala a ritualului casatoriei. E greu sa evitati concluzia ca si pozitie speciala a diamantelor ca pietre pretioase este datorata in general economiei de monopol sau ingineriei sociale.

In perioada aceasta un numar foarte mare de pietre pretioase precum demantoitul granat, tsavorite granat si tanzanite pot sa fie tot la fel de scumpe ca si rubinul si safirul sau turmalina, spinel sau acvamain care au preturi destul de ridicate.

In concluzie este foarte corect sa spunem si ca distinctia dintre pietrele pretioase sau semipretioase este lipsita de sens. Pietrele pretioase si semipretioase sunt cautate in prezent mai ales pentru toate proprietatile pe care le au.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation