Pentru ce afectiuni sunt utili ciorapii de compresie?

Ciorapii de compresie sunt un tricotaj specializat conceput pentru a ajuta la prevenirea aparitiei si a protejarii impotriva evolutiei ulterioare a tulburarilor venoase cum ar fi edemele, flebita si tromboza.

Ciorapii de compresie pe care ii puteti achizitiona dand un click pe https://www.ciorapimedicinali.com/Ciorapi-Medicinali-Barbati, sunt imbracaminte elastica purtata in jurul piciorului, care comprima membrul inferior.

lensa.ro

Aceasta reduce diametrul venelor distantate si creste viteza fluxului sanguin venos si eficacitatea valvei. Terapia de compresie ajuta la scaderea presiunii venoase, previne staza venoasa si afectarea peretilor venosi si amelioreaza picioarele grele si dureroase.

Ciorapii cu compresie ridicata la genunchi sunt folositi nu numai pentru a ajuta la cresterea circulatiei, ci si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange in zona inferioara a picioarelor. De asemenea, ajuta in tratamentul ulcerelor picioarelor inferioare.

Ciorapii cu compresie folosesc elastice mai puternice pentru a crea o presiune semnificativa pe picioare, glezne si picioare. Ciorapii de compresie sunt mai stransi la nivelul gleznelor si devin treptat mai putin constrictivi fata de genunchi si coapse.

Prin comprimarea venelor de suprafata, arterelor si muschilor, acestea forteaza circulatia sangelui prin canale mai inguste. Drept urmare, presiunea arteriala este crescuta, ceea ce determina intoarcerea mai multor sange in inima si mai putin sange sa se adune in picioare. Exista doua tipuri de ciorapi de compresie, gradient si antiembolism.

Utilizari medicale

Tratamentul care necesita utilizarea unei perechi de ciorapi de compresie alesi de pe https://www.ciorapimedicinali.com/Ciorapi-Medicinali-Barbati, este de obicei prescris de catre medic pentru a ameliora toate manifestarile bolii venoase cronice si pentru a preveni problemele venoase. Ciorapii cu compresie sunt recomandati in urmatoarele conditii:

Edem

Edemul este o afectiune in care fortele opuse care apar in vasele mici de sange si capilare provoaca o ultrafiltrare neta a apei plasmatice in tesuturile moi.

Insuficienta venoasa cronica

Insuficienta venoasa periferica cronica este atunci cand venele nu pot pompa sangele deoxigenat inapoi la inima.

Varice

Venele varicoase sunt vene saculare si intinse, care se pot extinde considerabil si pot provoca inflamatii venoase dureroase. Odata dezvoltate, nu vor disparea singure. Formarea varicelor este un semn vizibil extern al slabiciunii venoase.

Tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasa profunda apare in momentul in care fluxul sanguin scade (in special in extremitatile inferioare), ceea ce determina acumularea de sange in picioare si duce la formarea cheagului de sange (tromb).

Dovezile nu sugereaza un beneficiu in ratele de sindrom post-trombotice in urma TVP. Ciorapii de compresie sunt benefici in reducerea trombozei venei profunde simptomatice in randul pasagerilor companiei aeriene care zboara timp de 7 ore sau mai mult.

In vederea prevenirii tromboembolismului venos (VTE), sunt folosite medicamente farmacologice (warfarina, heparina nefractionata, heparina cu greutate moleculara mica) si masuri mecanice (ciorapi de compresie gradati, dispozitive de compresie pneumatica intermitenta si pompe venoase).

Pentru cazurile in care riscul de sangerare este mare si masurile farmacologice sunt contraindicate, se recomanda utilizarea profilaxiei mecanice.

Ciorapii gradati de compresie pot preveni in mod eficient VTE la pacientii spitalizati prin aplicarea unei presiuni diferite pe picior. Meta-analiza pacientilor chirurgicali generali a relevat ca ciorapii de compresie gradata au scazut riscul de a dezvolta TEV cu 68% in comparatie cu placebo.

Douazeci de studii randomizate controlate au analizat eficacitatea ciorapilor cu compresie absoluta singuri sau cu alte profilaxii suplimentare in prevenirea trombozei venei profunde.

Aceste studii au inclus 1681 de pacienti dupa operatie generala, chirurgie ortopedica si pacienti medicali. Ei au ajuns la concluzia ca ciorapii gradati de compresie sunt eficienti in profilaxia trombozei venei profunde la pacientii care au suferit o interventie chirurgicala generala si ortopedica.

Combinarea ciorapilor cu compresie gradata cu alte masuri mecanice si farmacologice poate creste eficacitatea profilaxiei VTE cu 60%.

Cu toate acestea, un alt studiu efectuat in Franta a implicat 407 de pacienti cu UCI si nu a aratat nicio diferenta in eficacitatea prevenirii VTE pentru pacientii care au utilizat ciorapi de compresie singuri sau in combinatie cu dispozitive pneumatice intermitente.

Limfedem

Limfedemul apare atunci cand o parte a corpului se umfla din cauza unei acumulari anormale de lichid limfatic, care apare atunci cand exista o interferenta cu drenarea normala a lichidului limfatic inapoi in sange, umfland de obicei bratul, piciorul, gatul sau abdomenul.

Flebita

Flebita este termenul folosit atunci cand apare inflamatia si coagularea intr-o vena, cel mai adesea o vena a picioarelor, din cauza infectiei, inflamatiei sau traumelor. Persoanele cu varice sunt mai des afectate. Inflamarea apare brusc, determinand trombul sa adere ferm la peretele venei si riscand sa infunde o vena superficiala.

Lipodermatoscleroza

Lipodermatoscleroza este termenul folosit pentru a face referire la inflamatia grasimii subcutanate, o forma de panniculita.

Sarcina

Hormonii eliberati in timpul sarcinii si uterul in expansiune (presiunea asupra venei cava inferioare – vena majora care revin sangele pana la inima) pot afecta venele picioarelor. Utilizarea ciorapilor cu compresie elastica poate reduce variatiile volumetrice in orele de repaus.

retroboutique.ro

Utilizarea ciorapilor pentru intreaga zi este mai eficienta decat doar pentru jumatate din zi sau cand nu se folosesc deloc ciorapi cu compresie. Multi medici si specialisti recomanda purtarea ciorapilor de compresie dupa dezbracarea venei varicoase.

Be Sociable, Share!

2 Thoughts on “Pentru ce afectiuni sunt utili ciorapii de compresie?

  1. Excelent articolul. Multumesc pentru recomandare!

  2. Silvia on January 20, 2020 at 7:41 am said:

    Excelent articolul, multumesc pentru informatie si pentru link!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation