Beauty
Blog
Metoda de curățare dublă coreeanăNovember 20, 2022
Desi zilnic intram si iesim pe usi, deschidem si inchidem usi, nu acordam o foarte mare importanta… usii. De fapt, nici nu ne-am pus vreodata problema ca usa in sine ar putea avea o istorie sau chiar un design specific in functie de perioada istorica pe care a traversat-o.
Ne vine greu sa credem ca ea ar avea un loc al ei in istoria omenirii. Insa, doar pentru ca ne-a intrat in reflex sa o folosim zilnic, nu inseamna ca locuintele sau diversele locuri amenajate de oameni au fost dotate dintotdeauna cu usi.
Imagine preluata de pe Gunther-Tore Romania
Usa a aparut in istorie acum 2000 de ani. Egiptenii sunt primii care au folosit-o, insa, in acea perioada au existat mai multe popoare care s-au bucurat de beneficiile ei. Materialele care erau folosite cel mai des pentru usi erau lemnul si piatra.
Usile din India, construite din piatra, se aseamanau cel mai mult cu usile actuale, fiind prevazute cu un pivot in jurul carora se roteau. In ciuda faptului ca erau destul de greu de manevrat – din cauza greutatii – ele se inchideau foarte bine.
Prima usa automata din istoria omenirii dateaza de pe vremea lui Heron din Alexandria, cel care a si inventat-o, in secolul I d.Hr., in timpul epocii Egiptului Roman.
Acesta a fost urmat, 600 de ani mai tarziu, de chinezi care au inventat, la randul lor, o usa care se deschidea automat in momentul in care era calcat un prag. Practic, chinezii – aceasta in timpul domniei imparatului Yang a Sui – au inventat primul senzor de picior care activa usa automata, un astfel de dispozitiv fiind instalat chiar in biblioteca regala. Mai tarziu, in anul 1206, inventatorul arab Al-Jazari a creat primii operatori pentru poarta automata.
Majoritatea acestor informatii privitoare la usi au fost culese si confirmate de picturile din mormintele egiptene care infatiseaza usi simple si duble, fiecare fiind intr-o singura bucata de lemn. Acest lucru se intampla deoarece in Egipt climatul era intens uscat si nu s-a pus problema ca usile s-ar putea curba.
In alte regiuni, insa, era necesar ca ele sa fie plasate intr-un cadru din scanduri, sprijinite la extremitati pe un tarus batut in pamant, urmand ca spatiile goale sa fie umplute cu panouri. Materialul cel mai des intalnit la usile antice era cheresteaua. Usa de la templul lui Solomon, de pilda, este facuta din lemn de maslin, sculptat si poleit cu aur.
Alaturi de lemnul de maslin, in topul materialelor preferate pentru usi se aflau si lemnul de ulm, cel de chiparos, cedru si stejar. Grecii si romanii antici foloseau si ei o varietate de modele de usi, de la usi simple sau duble, la usi rabatabile sau culisabile.
Lucrurile au evoluat, insa, foarte rapid dupa acest prim moment al inventiei, in asa fel incat, variantele de usi de care dispunem astazi sunt extrem de numeroase. In functie de necesitate si gust, avem la dispozitie usi metalice, usi din lemn, din PVC, usi automate, usi glisante, usi de apartament, usi industriale etc.
Alegerea unei usi nu mai reprezinta o problema atat de mare, avand in vedere ca tehnologia ne eficientizeaza munca din foarte multe puncte de vedere.
Cu toate astea, ar putea parea mai putin istovitor si plictisitor sa studiem numeroasele usi de prin magazine (cand suntem pusi in situatia de a achizitiona una) atunci cand stim ce istorie bogata ascund ele.
Imagine preluata de pe Gunther-Tore Romania
0