Divortul in Romania

Divortul in RomaniaIn clipa de fata, in Romania exista mai multe modalitati prin care doi soti pot sa divorteze, daca isi doresc acest lucru.

Exista de exemplu posibilitatea de a se desface casatoria la notar, sau in fata ofiterului de stare civila (la primarie), iar acestea sunt fara doar si poate cele mai simple variante de divort.

Exista insa si posibilitatea unui divort in instanta conform legislatiei in vigoare, insa deja aici este nevoie ca ambii soti sa fie reprezentati de catre un avocat divort.

De precizat este faptul ca sotii nu sunt obligati sa si faca partajul odata cu separatia in acte. In cazul in care acestia au copii, nu se mai poate obtine desfacerea casatoriei la ofiterul starii civile, iar la avocat, se mai poate desface casatoria doar in anumite conditii, pentru ca deja apar alte probleme, cum ar fi cele legate de custodie copil.

retroboutique.ro

Ca regula, autoritatea parinteasca este impartita intre cei doi parinti, chiar si dupa ce acestia divorteaza, insa in conditiile in care unul dintre parinti pleaca din casa comuna iar copilul ramane in casa cu unul dintre parinte (ceea ce se intampla in majoritatea cazurilor de divort), celalalt parinte pastreaza dreptul de a se vedea oricand cu copilul, si are dreptul de a avea o relatie fireasca cu copilul sau.

In ceea ce priveste partajul, acesta nu este neaparat sa se faca imediat dupa ce se pronunta divortul, pentru ca sotii pot sa ramana in coproprietate pe bunurile pe care le detin impreuna, ani de zile dupa divort, daca acest lucru nu ii deranjeaza.

Fireste, discutam aici stric despre bunurile dobandite de acestia in timpul casatoriei. Ceea ce a detinut fiecare inainte de casatorie, mai ales daca a existat si un contract prenuptial, nu se va imparti, si fiecare dintre soti isi va pastra dreptul de proprietate a bunului sau a bunurilor.

Tot in ceea ce priveste partajul, este important de mentionat ca acesta se poate face fie la notar, cu acodrul sotilor, in cazul in care acestia cad de acord despre cum sa isi imparta bunurile.

In cazul in care insa cei doi soti nu cad de acord asupra modului in care sa isi imparta bunurile, partajul se poate realiza si in instanta, iar instanta va fi cea care va decide exact ce si cum va dobandi fiecare dintre fostii soti.

Partajul reprezinta o problema serioasa dupa divort, insa custodia copiilor este o problema si mai mare, dat fiind faptul ca fiecare parinte isi doreste custodia copiilor. In momentul in care instanta stabileste custodia copiilor, tine cont de o multime de aspecte importante, printre care chiar si parerea copiilor. Instanta va asculta parerea si dorinta copiilor, pentru ca trebuie sa se tina cont de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, si chiar de invoiala parintilor daca este cazul.

lensa.ro

Asadar, aceste date ar trebui sa le cunoasca toti cei care se gandesc sa divorteze, insa inainte de a lua aceasta decizie, cei doi soti ar trebui sa analizeze foarte bine situatia, pentru a nu regreta apoi decizia luata.

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation