Cum sa concediezi legal un angajat in Israel?

Dupa anul 1990, multi cetateni romani au plecat in strainatate, sperand sa isi poata crea un viitor mai bun. In ciuda faptului ca majoritatea romanilor s-au stabilit in tarile din Vestul Europei, au existat si romani care au plecat in Israel.

Unii dintre romanii ajunsi in aceasta tara, s-au stabilit in Israel, si chiar au inceput diferite afaceri. Daca va aflati in aceasta situatie si detineti o afacere in Israel, cu siguranta aveti nevoie de serviciile unui avocat. In mediul afacerilor, totul este imprevizibil, asa ca este indicat sa accesati cat mai repede www.si-law.ro, pentru a incepe o colaborare cu cel mai bun avocat roman din Israel, si anume cu avocatul Samy Ilie.

lensa.ro

Chiar si daca aveti nevoie sa concediati un angajat, este indicat sa va sfatuiti cu avocatul. Veti afla mai multe detalii in urmatoarele randuri ale acestui articol.

CARE SUNT CERINTELE LEGALE PENTRU REZILIEREA UNUI CONTRACT DE MUNCA IN ISRAEL?

Cum sa concediezi un angajat in Israel? Legile muncii din Israel sunt deosebit de stricte. Un angajator nu poate concedia in mod legal un lucrator fara o notificare prealabila si o compensatie cuvenita (cu exceptia anumitor cazuri care permit refuzul unei compensatii).

retroboutique.ro

DREPTUL LA O AUDIERE INAINTE DE A DECIDE SA CONCEDIEZE UN ANGAJAT IN ISRAEL

Angajatorul trebuie sa dea lucratorului o notificare de convocare in fata unei audieri in avans, pentru a permite angajatului sa se pregateasca in mod corespunzator pentru cazul sau. Avizul trebuie sa includa motivele convocarii audierii si detaliile plangerilor formulate impotriva angajatului.

Angajatului trebuie sa i se acorde timp adecvat pentru organizarea si pregatirea argumentelor sale pentru audiere. Angajatul poate prezenta singur argumentele sau cu ajutorul unui avocat sau al unui alt reprezentant in numele sau.

Multi angajati aleg sa acceseze www.si-law.ro, pentru a fi reprezentati de catre avocatul Samy Ilie, care este unul dintre cei mai buni avocati din Israel.

In timpul sedintei, angajatorul este obligat sa prezinte problemele cu lucratorul in mod deschis si echitabil si are datoria de a asculta raspunsurile angajatului si de a le lua in serios inainte de a lua o decizie finala cu privire la incetarea sau nu a angajarii.

Sedinta va avea loc in fata persoanei autorizate sa decida in cazul incetarii – manager direct, departamentul de resurse umane sau un membru al personalului superior. Angajatul poate fi insotit de un reprezentant in numele lui. Procesul-verbal al sedintei trebuie inregistrat si ar trebui luata o decizie motivata pe baza argumentelor ambelor parti.

In caz de defecte fundamentale in decizia de concediere, o instanta de munca poate dispune angajatorului sa faca modificari: sa restituie lucratorul pe pozitia sa sau sa acorde compensatii banesti pentru concedierea ilegala.

NOTIFICARE IN AVANS PRIN LEGE INAINTE DE INCETAREA ANGAJARII

Daca, in urma audierii, se ia o decizie de concediere a salariatului, angajatorul trebuie sa furnizeze salariatului o notificare scrisa care sa precizeze data la care va avea loc concedierea.

Un lucrator care a lucrat pentru angajator cel putin un an are dreptul sa primeasca notificarea cu cel putin o luna inainte de concediere.

In cazul in care angajatorul nu furnizeaza o notificare in avans, i se va cere sa acorde salariatului o despagubire intr-o suma egala cu salariul obisnuit al salariatului pentru perioada pentru care nu a fost data nicio notificare in avans.

SCRISOAREA DE INCETARE A ANGAJARII

La concediere, angajatorul trebuie sa furnizeze angajatilor sai documentatia cu privire la inceperea si incetarea relatiilor de munca.

Un angajator care nu a furnizat scrisoarea mentionata in termen de 14 zile de la momentul concedierii sau in termen de 7 zile de la data cererii scrise a salariatului, oricare dintre acestea este anterior, este pasibil de o amenda monetara prevazuta la articolul 61 litera (a) punctul (1) din Drept penal, 1977.

PLATA INDEMNIZATIEI

Legea privind indemnizatia de compensare prevede ca un angajat care a lucrat pentru un singur angajator sau la acelasi loc de munca timp de cel putin un an are dreptul la plata indemnizatiei de la angajatorul care l-a concediat.

Trebuie mentionat ca un angajator care decide sa concedieze un angajat in Israel aproape de sfarsitul anului poate fi considerat ca a facut acest lucru cu intentia de a evita obligatia de a plati o despagubire. In acest caz, angajatorul este obligat sa plateasca despagubiri de indemnizatie indiferent de situatie.

Rata de salarizare separata este un salariu de o luna pentru un an de munca. Daca contractul de munca determina dreptul la plata indemnizatiei care depaseste cea stabilita de lege, atunci aceasta se calculeaza conform specificatiilor din contract. Calculul platii de separare incepe din ziua incetarii relatiilor angajator-angajat.

Sectiunea 9 (a) din Legea privind plata compensatiei, din 1963, stabileste ca un angajat care face obiectul unui contract pe o perioada determinata este considerat a fi un angajat care a fost concediat daca contractul expira si nu este reinnoit.

REMUNERAREA ZILELOR DE CONCEDIU

Sectiunea 13 din Legea concediilor anuale din 1951 prevede ca, daca un angajat a fost concediat inainte de a profita de zilele de vacanta acumulate, angajatorul va recompensa plata concediului la care are dreptul legal.

Pentru un an de angajare cu norma intreaga la un loc de munca, salariatul are dreptul la un concediu de 16 zile. Valoarea platii de concediu este aceeasi cu salariul obisnuit al salariatului.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation