Cum sa alegi o pompa de apa?

submersible pump

Pe vreme calda, o pompa de apa uda gazonul. O inundatie? O pompa va limita daunele prin aspirarea apei. Apa murdara? Un set pompa pentru apa murdara si furtun 20m te va ajuta la irigarea terenurilor arabile, drenarea apelor din mina, precum si pentru controlul inundatiilor. In functie de nevoile tale, exista o pompa potrivita, alege cu grija.

 La ce foloseste pompa ta de apa?

Pentru a extrage apa dintr-o fantana sau a evacua dintr-o pivnita, o pompa de apa nu va avea aceleasi caracteristici. Exista pompe de apa limpede, pompe de apa incarcate (sau murdare) si altele capabile sa trateze ambele.

Pompele de apa „curata” pot fi folosite pentru a pompa apa dintr-o fantana, pentru a uda gradina sau pentru a transfera apa dintr-un iaz in altul. Acest lucru face posibila circulatia apei relativ curate, fara particule solide.

Dupa cum sugereaza si numele, o pompa de apa „murdara” permite toleranta elementelor solide din apa transportata: nisip si resturi mici. Astfel, acest tip de pompa permite evacuarea apei noroioase dintr-o viitura sau uscarea gropilor unui santier.

De asemenea, se face o distinctie intre pompele electrice si cele termice.

Avantajul termic este de a interveni fara constrangerea unei conexiuni electrice. Intr-adevar, aceasta constrangere este recunoscuta mai ales pe un santier, o gradina mare, sau in caz de dezastru (incendiu, inundatie etc.).

Pe de alta parte, cea electrica este ideala intr-o casa sau intr-un loc inchis. Intr-adevar, absenta mirosului de combustibil va fi apreciata!

O inundatie,  o teava sparta! Apa trebuie evacuata pentru a repara deteriorarea.

Pentru aceasta, este necesar sa se aleaga o pompa de apa „murdara” sau chiar pompe special concepute in acest scop. Dotate cu filtre, faciliteaza circulatia apei incarcate cu noroi si diverse elemente solide.

In cazul unei inundatii majore, electricitatea este intrerupta din motive de siguranta: este astfel imposibila conectarea unei pompe electrice. Astfel, se apeleaza la o pompa termica.

Un alt avantaj al acestei pompe, cu functionare automata, se declanseaza de la sine in functie de nivelul apei. Este un sistem mai ales daca apare o problema in absenta ta.

Daca o pompa de pivnita permite prevenirea si reactia la dezastre, aceasta poate fi folosita si in scopuri casnice, cum ar fi golirea unei piscine sau a unui iaz.

Udarea gradinii

Pentru a avea o gradina frumoasa, udarea este esentiala! In zilele insorite, factura de apa poate fi mare! Daca este posibil, sapa o fantana si conecteaz-o la o pompa si economisesti multi bani!

Alegerea puterii unei pompe depinde de adancimea putului si de distanta de la zonele de udat.

Punctul de descarcare a apei nu trebuie sa depaseasca inaltimea maxima indicata de pompa ta.

Intr-adevar, cu cat este mai mare punctul de refulare, cu atat debitul este mai mic. Dincolo de aceasta inaltime, apa nu poate fi evacuata.

Pastrati pompa de apa in stare buna

Daca o pompa nu este folosita in timpul iernii, aceasta trebuie protejata de inghet. Este important sa se scurga dupa utilizare si sa o depozitezi intr-un spatiu uscat.