Cinci lucruri ciudate despre baloanele cu aer cald

Iată cinci lucruri interesante pe care nu le ştiaţi despre cea mai veche formă de zbor uman – zborul cu balonul cu aer cald.

1. Un cocoș, o rață și o oaie au fost primii pasageri ai unui balon cu aer cald

În 1783, primul balon cu aer cald a zburat pe deasupra capetelor lui Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta și curtea franceză de la Versailles. Acest grup ciudat de animale a fost ales pentru a testa efectele zborului. Oile, despre care se crede că sunt asemănătoare cu oamenii, ar arăta efectele altitudinii asupra oamenilor, în timp ce rațele și cocoșii, care pot zbura deja (deși la înălțimi diferite), ar acționa ca elemente de control în experiment. Balonul a stat în aer timp de 8 minute, ridicându-se la 1500 de picioare în aer și călătorind 2 mile înainte de a fi adus în siguranță la sol. Animalele au fost nevătămate.

2. Primii piloți ar fi trebuit să fie criminali condamnați

Când a venit timpul să aleagă un pilot pentru primul zbor cu balonul cu aer cald, Ludovic al XVI-lea nu a vrut să fie responsabil pentru potențiale decese, așa că s-a gândit: Hei, criminalii condamnați vor muri oricum, aşa că să-i punem să zboare cu balonul. Din fericire, a fost convins să renunţe la idee. În schimb, savantul Jean-François Pilâtre De Rozier și aristocratul François Laurent d’Arlandes au fost aleși pentru a pilota balonul. Pe 21 noiembrie 1783, bărbații au zburat timp de 20 de minute, devenind primii oameni care au experimentat un zbor susținut.

3. Primul pilot a fost și prima victimă a unui accident aerian

În urma zborului, Rozier a devenit Charles Lindbergh al zilelor sale. Doi ani mai târziu, a decis să doboare un alt record traversând Canalul Mânecii cu un nou tip de balon, unul care era jumătate aer cald, jumătate hidrogen. Din păcate, la 30 de minute după decolare, balonul a explodat. Rozier și copilotul său au fost uciși, oferindu-i un nou record nefericit: prima persoană care a zburat într-un balon și prima persoană care a murit într-unul.

4. Șampania de după zbor a apărut pentru a-i liniști pe fermieri

Pe măsură ce baloanele cu aer cald au devenit un moft, aristocrația franceză a aflat curând că fermierilor locali nu le plăcea ca oamenii bogați să vină cu baloanele pe pământul lor. Unii spun că ţăranilor le era frică pentru că baloanele arătau ca niște dragoni, dar deşi fumul care alimenta baloanele ar fi putut duce cu gândul la un dragon, este mai probabil ca fermierii să nu fi vrut ca baloanele cu aer cald să le strice recoltele. În orice caz, șampania a rezolvat lucrurile și aşa s-a născut o tradiție.

5. A existat chiar și un duel cu baloane

În 1808, doi francezi s-au trezit într-un triunghi amoros cu Mademoiselle Tirevit, o celebră dansatoare de operă, și au urcat pe cerul de deasupra Parisului pentru un duel. În timp ce o mare mulțime s-a adunat dedesubt pentru a urmări ceea ce credeau că este o cursă cu baloane, bărbații s-au îndreptat unul spre balonul celuilalt. Au fost trase două focuri. Un balon a fost perforat și s-a prăbușit peste clădirile de dedesubt, ucigându-și ocupanții. Celălalt bărbat a coborât pe pământ nevătămat și, probabil, a câștigat mâna lui Tirevit.

Acum, că aţi aflat aceste lucruri interesante şi străvechi despre zborul cu balonul, e timpul să trăiţi voi înşivă experienţa. O opţiune potrivită pentru a începe poate fi un zbor cu balonul Brasov. În mod sigur veţi avea ce admira, pentru că veţi zbura pe deasupra munţilor, dealurilor şi râurilor din zona depresiunii Târgu Secuiesc.