Ce este un presostat sau comutator de presiune?

presostat electronic brio 2000 mtUnul dintre elementele de siguranta din cadrul unui sistem de alimentare cu apa este, fara doar si poate, presostatul. Unul dintre cele mai bune astfel de presostate este tipul de presostat electronic.

In forma sa cea mai simpla, un presostat este un dispozitiv capabil sa detecteze o schimbare a presiunii, iar la un nivel predeterminat, sa inchida sau sa deschida un contact electric. Desi exista mai multe tipuri diferite de presostate, cele mai multe se incadreaza in doua categorii de baza: electromecanice si semiconductoare.

In mod traditional, presostatele au fost de la inceput dispozitive electromecanice. Design-ul lor de baza a fost folosit pentru mai mult de 200 de ani. Cu toate acestea, astazi, incursiuni in aceasta tehnologie destul de veche se fac prin intermediul dispozitivelor semiconductoare. Vom discuta, in continuare, despre presostatele electromecanice.

Presostatele electromecanice

Cele mai comune presostate electromecanice sunt compuse dintr-un element sensibil si un comutator de presiune electric. Pot fi folosite un numar diferit de tipuri de elemente sensibile, dar toate acestea au un lucru in comun: se misca drept raspuns la schimbarile produse in presiunea sistemului. Prin miscarea lor, acestea actioneaza direct pe deschiderea si inchiderea contactelor comutatorului. Presostatele diferentiale sunt usor diferite.

In cazul acestora exista doua porturi de presiune, unul pentru partea de joasa presiune si altul pentru partea de inalta presiune. Fluidele cu presiune scazuta sau crescuta actioneaza pe acelasi element de detectare, in acest caz, o diafragma. Din moment ce suprafetele sunt egale pe fiecare parte, comutatorul este in echilibru atunci cand presiunile sunt egale.

Pe masura ce creste presiunea de pe partea cu presiune crescuta sau scade cea de pe partea cu presiune scazuta, pistonul se misca in sus, si la o presiune diferentiala prestabilita, actioneaza comutatorul. Comutatoarele sunt, de obicei, grupate in functie de tipul de tehnologie a senzorilor folosita. Caracteristicile senzorului tind sa defineasca precizia relativa si durata de viata pe care cineva o asteapta de la comutator.

Comutatoarele de tip diafragma

Aceste comutatoare folosesc o diafragma din metal sigilata prin sudura, care actioneaza in mod direct asupra unui comutator cu actiune prin declic. Caracteristici de functionare:

  • Presiune pana la 10 bari si vacuum;
  • Precizia de ± 0.5 %;
  • Rate scazute de ciclu (mai putin de 25 de cicluri pe minut).

Comutatoarele tubulare

Asa cum sugereaza si numele, un tub este folosit pentru actionarea comutatorului. Caracteristici de functionare:

  • Presiunea de la 3.4 la 103.4 bari;
  • Precizia de ± 0.5 %;
  • Rate scazute de ciclu (mai putin de 25 de cicluri pe minut).
Comutatoare cu diafragma-piston

O diafragma elastomer actioneaza ca un piston, care la randul sau actioneaza comutatorul cu actiune prin declic. Caracteristici de functionare:

  • Presiuni de pana la 110 bari;
  • Precizia de ± 2 %;
  • 5 milioane de cicluri.

Pentru mai multe detalii cu privire la achizitionarea de presostate electronice, nu ezitati sa accesati http://pompe-submersibile.com.ro/, unul dintre cele mai bune magazine de profil.