Care este gradul de vascozitate al unui ulei de motor?

5W30, 15W40, 10W40, 0W30… Toate aceste indicatii referitoare la gradul de vascozitate al uleiului te informeaza despre nivelul de fluiditate al lubrifiantului si eficacitatea acestuia la temperaturi scazute si ridicate. Afla mai jos despre gradele de vascozitate si cand este indicat sa folosesti uleiul de motor Shell Helix Ultra 0W.

Gradul de vascozitate al unui ulei de motor: ce este?

Gradul de vascozitate al unui ulei de motor iti permite sa cunoasti rezistenta la curgerea uleiului in vehiculul tau.

Deoarece uleiul de motor este afectat de temperatura, gradele indica utilizarea si fluxul de fluid rece si fierbinte. De exemplu:

  • La temperaturi scazute, este de preferat sa favorizezi un ulei cu un grad de vascozitate scazut pentru a facilita circulatia lubrifiantului in vehicul in timpul pornirii la rece. 
  • La temperaturi ridicate, in partile sensibile (zone fierbinti) ale motorului, este de preferat sa folositi un ulei cu un grad de vascozitate ridicat. Mai gros, uleiul va forma un film protector si va limita uzura si frecarea pieselor motorului, impiedicandu-le sa se frece impreuna.

Care sunt diferitele grade de vascozitate ale uleiului de motor? 

Pentru a cunoaste ce grad de vascozitate alegi pentru vehiculul tau, s-a dezvoltat un sistem de clasificare a uleiurilor, in functie de gradul lor de vascozitate la temperatura scazuta si inalta.

Uleiuri monograde

Uleiurile monograde, destinate in general vehiculelor mai vechi, sunt utilizate intr-un interval de temperatura restrans. Exista doua categorii, in functie de sezonul de utilizare al vehiculului:

  • Pentru utilizare in timpul iernii, prefera uleiurile marcate cu „W” („Iarna”), si anume uleiurile de motor 0W, 5W, 10W, 15W, 20W si 25W, la grad de vascozitate slab.
  • Pentru utilizare  in perioada de vara,  prefera uleiurile cu un  grad de vascozitate mai mare, fara mentiunea „W” si anume uleiurile 8, 12, 16, 20, 30, 40, 50 si 60.

Uleiuri multigrade

Uleiurile multigrade sunt cele mai utilizate deoarece sunt destinate vehiculelor actuale. Utilizabile in toate anotimpurile, ele sunt mai putin dependente de variatiile de temperatura decat uleiurile monograde.

Acesta este motivul pentru care vei gasi valori din doua cifre in jurul marcajului „W” de pe cutiile de ulei. De exemplu, pentru lubrifiantii cei mai frecvent utilizati, gasim ulei 5W30, 15W40 sau 10W40 sau mai nou chiar 0W30 cum este cazul uleiului de motor Shell Helix Ultra 0W.

Cum sa intelegi aceste grade de vascozitate?

Cifra sau numarul plasat in amonte indica gradul de vascozitate la rece (capacitatea motorului de a porni chiar si la temperaturi scazute). Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat motorul tau va porni mai bine la rece. Astfel, pentru o pornire rapida, este indicat sa optezi pentru un ulei mai fluid.

In schimb, numarul plasat dupa „W” indica gradul de vascozitate la temperatura ridicata. Un grad ridicat va fi sinonim cu protectie si etansare optima pentru motorul tau si componentele sale, datorita formarii unei pelicule groase de ulei in zonele sensibile (zone fierbinti) ale motorului. Cu toate acestea, un nivel inferior va limita mai eficient frictiunea dintre piesele fierbinti si va economisi combustibil.