Beneficiile pentru sanatate ale piperului negru si turmericului

lensa.ro

Beneficiile pentru sanatate ale piperului negru si turmeniculuiTurmericul a fost folosit timp de secole ca un condiment in bucataria asiatica si este, in general, cultivat în India.

Curcumina si alti curcuminoizi (compusi chimici – cheie din turmeric) ofera numeroase beneficii pentru sanatate, deoarece acestia sunt puternici agenti antioxidanti, anti-inflamatori, antiseptici, anti-fungici, anti-bacterieni.

Este un ingredient popular in medicina ayurvedica. Suplimentele pe baza de curcuma sunt disponibile sub forma de capsule, tinctura sau extracte lichide.

Despre piperul negru

Boabele de piper care sunt obtinute din vita lemnoasa si vesnic verde a piperului negru (piper nigrum) ne dau piperul negru, verde si alb. Pentru a face piper negru, boabele de piper trebuiesc culese chiar inainte de coacere, lasate sa fermenteze si apoi uscate pana cand se zbarcesc si se innegresc.

Cea mai mare parte a aprovizionarii cu piper negru la nivel mondial provine din India. In afara de a fi folosit la asezonarea mancarurilor, piperul negru este, de asemenea, folosit in scopuri medicinale.

Beneficiile pentru sanatate ale piperului negru si turmenicului

Beneficiile pentru sanatate ale oricarui aliment sau planta se bazeaza pe ingredientele sale active. Piperina este substanta chimica principala a piperului negru. Este similara capsaicinei, o substanta chimica din ardeii iuti, si ofera multe beneficii pentru sanatate.

Curcumina, care este un polifenol, joaca acelasi rol in turmeric. Ambii compusi au fost studiati pentru a se analiza potentialele beneficii pentru sanatate, pe care le pot oferi individual sau impreuna. Iată cateva dintre beneficiile lor:

Piperul negru imbunatateste biodisponibilitatea Turmenicului O problema legata de curcumina o reprezinta nivelurile sale scăzute de biodisponibilitate. Cea mai mare parte din curcumina ingerata se metabolizeaza inainte de a putea fi absorbita. Se spune ca piperina ajuta la cresterea nivelului de biodisponibilitate al curcuminei.

Acest lucru ar putea fi posibil datorita inhibarii anumitor enzime digestive intestinale, ceea ce duce la cresterea cantitatii oricarui medicament sau supliment care poate fi absorbit de catre organism. Totodata, nici nu se degradeaza rapid.

Atunci cand sunt ingerate chiar si 2g de curcumina, nivelurile sale serice sunt foarte scăzute. Cu toate acestea, atunci cand 20mg de piperina au fost adaugate in curcumina, biodisponibilitatea a crescut cu 2000%. Biodisponibilitatea, nivelurile serice și nivelurile de absorbție ale curcuminei, toate s-au imbunatatit dramatic. Astfel, cea mai mare parte din turmeric este neutilizata, cu exceptia cazului in care turmericul este suplimentat de adaosuri, cum ar fi piperul negru.

Ajuta la reducerea durerii: Piperina din piperul negru poate declansa TRPV1 (receptorul vaniloid tranzistor de tip 1) in organism, declansare care poate reduce durerea. Piperina este, de asemenea, folosita ca un unguent analgezic, care poate fi aplicat local pe piele pentru a calma durerea. Unele studii s-au concentrat pe utilizarea piperinei ca un nou mod de a combate durerea cronica – in special durerea neuropatica, care este netratabila.

Efect anti-inflamator: Curcumina a fost studiata pentru capacitatile sale anti-inflamatorii, in special in tratamentul artritei reumatoide, colitei ulcerative si tratamentul altor afectiuni inflamatorii. Studiile de laborator au fost efectuate pornind de la premisa utilizarii curcuminei ca un agent anti-artritic. In mod normal, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt folosite cu precadere pentru a trata toate bolile inflamatorii.

Curcumina are capacitatea de a inhiba activitatea citokinelor si enzimelor precum COX-1 si COX-2. A fost recomandata ca tratament pentru bolile neurodegenerative cronice, in combinatie cu doze mai mici de antiinflamatorii nesteroidiene.

Beneficii in ceea ce priveste prevenirea cancerului: Actualele tratamente anti-cancer mamar sunt, de multe ori, ineficiente si, foarte des, chiar si dupa chimioterapie si alt tratament, celulele canceroase reapar. Conform noilor studii, acest lucru ar putea fi din cauza celulelor stem canceroase, care inca raman si pot provoca reaparitia tumorilor dupa o perioada.

Prin urmare, noua cercetare incearca sa gaseasca posibile modalitati de tintire a celulelor stem. Studiile au descoperit ca o combinatie de piper negru si curcuma ar putea tinti celulele stem mamare. Intr-un studiu de la Universitatea din Michigan, celulele canceroase au fost injectate cu o solutie puternica de piperina si curcumina, care a fost de cel putin 20 de ori mai puternica decat ceea ce se consuma, in mod normal, prin intermediul alimentelor.

Au fost studiati markeri ai celulelor stem mamare. Procesul de auto-reinnoire a celulelor stem mamare, care este semnul distinctiv al initierii cancerului, a fost interupt. Acest lucru este considerat ca fiind o dezvoltare semnificativa. In plus, cei doi compusi nu au afectat tesutul mamar normal. Uneori, femeile care sunt predispuse la cancer de san pot fi sfatuite sa ia medicamente precum tamoxifen.

Totuși, acestea pot fi toxice. Compusii naturali, care ofera beneficii similare si sunt non-toxici, ar putea fi o terapie alternativa sigura. Un alt avantaj este faptul ca piperina si curcumina tintesc auto-reinnoirea tuturor celulelor stem, nu doar a celor care sunt sensibile la estrogen, ca tamoxifenul. Aceasta teorie ofera speranta pentru toate femeile care dezvolta cancer de san, nu doar probleme cu estrogenul.

Alte beneficii

Atunci cand sunt combinate, turmericul si piperul negru ar putea ajuta la ameliorarea daunelor din mucoasa gastrica, provocate de ulcerul peptic. Acest lucru se datoreaza capacitatii curcuminei de a preveni cresterea bacteriei Helicobacter pylori, care provoaca ulcer peptic, dar si capacitatii protectoare a piperinei.

retroboutique.ro

Ambele au, de asemenea beneficii antioxidante. Prin urmare, ele pot audce beneficii in ameliorarea pierderilor de memorie si pot proteja oamenii de tulburarile cognitive ale bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation