Beneficiile ecologice ale becurilor cu Led

Beneficiile ecologice ale becurilor cu LedSecolul XXI este pe buna dreptate secolul in care trebuie sa ne punem cat mai serios problema ecologiei, a sigurantei mediului inconjurator pentru sanatatea noastra dar si pentru sanatatea plantelor si animalelor care traiesc alaturi de noi pe planeta (unele dintre care ajungem sa le mancam).

Pe langa impactul direct pe care activitatile umane il au asupra mediului prin distrugerea habitatelor, taierea copacilor si poluarea mediului, la fel de ingrijorator este si faptul ca noxele eliminate in atmosfera duc la o schimbare treptata a climei. Principalii factori care cauzeaza aceste schimbari sunt activitatile industriale dar si mijloacelor de transport pe baza de combustibili fosili.

Orice consumator responsabil ar trebui sa se intrebe inainte de a cumpara orice produs daca nu cumva exista un altul a carei producere are un impact mai mic asupra mediului. Desigur, este greu sa facem o astfel de analiza pentru orice produs, mai ales atunci cand suntem flamanzi, presati de activitatile de la serviciu sau pur si simplu pe fuga.

Exista totusi anumite domenii in care nu trebuie sa ne facem probleme in privinta necesitatii unei analize amanuntite iar unul dintre acestea este iluminatul sau problema achizitionarii unor surse de iluminat.

Daca este sa vorbim despre ceea ce caracterizeaza in primul rand tehnologia led, trebuie sa mentionam in primul rand faptul ca aceasta reprezinta cea mai ecologica alternativa pentru sursele de iluminat.

Acest prim rang este ocupat de catre leduri atat pentru faptul ca ele consuma foarte putin comparativ cu celelalte tehnologii disponibile, intre 2 si 17 wati, cat si pentru faptul ca au o durata de viata de pana la 20 de ori mai mare.

Becurile cu led sunt cu siguranta o investitie de viitor, dat fiind perioada lunga de functionare a acestora. Faptul ca nu va trebui sa le schimbam asa des reduce impactul pe care producerea, impachetarea, livrarea si mentenanta acestora o au asupra mediului. Ca si consumatori individuali acest impact il resimtim poate mai putin, insa trecerea la nivel global la o tehnologie care implica mai putine costuri de productie, transport si mentenanta va avea un impact simtitor prin limitarea efectelor negative asupra mediului.

Principalul competitor al becurilor led in ceea ce priveste eficienta energetica sunt becurile fluorescente si cele de tip CFL, acestea facand parte din primul val in care s-a incercat trecerea la o sursa de lumina mai eficienta din punct de vedere energetic. Marea problema a acestui tip de becuri este data de faptul ca acestea contin mercur.

Desigur, cantitatea pe care acestea o contin este mica, insa suficienta pentru a putea fi luata serios in considerare ca un factor cu impact negativ major asupra mediului.

Becurile fluorescente trebuie reciclate pentru a impiedica infiltrarea mercurului in mediul inconjurator si in sursele de apa, aceasta reciclare impunand practic un cost in plus si generand un impact negativ atat economic cat si ecologic (avand in vedere logistica implicata – transport, depozitare, dezmembrare).

lensa.ro

Atunci cand avem in vedere investitia intr-un produs care foloseste o sursa de iluminat este bine sa investim in cele care folosesc tehnologia led, fie ca este vorba de o lanterna Led, un bec de iluminat, un stop pentru bicicleta sau o lumina de siguranta.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation