Tipurile articulatiilor si tipurile de miscari pe care le sustin

lensa.ro

Tipurile articulatiilor si tipurile de miscari pe care le sustinJonctiunea dintre doua oase formeaza imbinarile sau articulatiile. Imbinarile permit diferite grade de miscare. Imbinarile sunt clasificate in trei grupe: imobile, usor mobile si libere mobile. Cauti medicamentele cele mai eficiente pentru sanatatea ta? Viziteaza farmacia Pharma 4 You !

Artroscopia este stiinta care se ocupa cu studiul articulatiilor sau al imbinarilor. Articulatiile corpului sunt clasificate pe trei tipuri:

1. Articulatiile fibroase: in aceste articulatii, oasele sunt tinute impreuna de tesut fibro-cartilagen si articulatiile nu au cavitati.
2. Articulatiile cartilaginoase: In articulatiile cartilaginoase, oasele sunt tinute impreuna de cartilaj. Aceste oase nu au, de asemenea, cavitati comune.
3. Rosturile sinoviale: articulatiile sinoviale au cartilaje care acopera suprafetele articulare si ligamentele care mentin oasele impreuna. Aceste articulatii au cavitati articulare umplute cu fluid.

Articulatii fibroase.

Implanturile imune se numesc articulatii de sinatroza. Oasele care formeaza imbinari imobile sunt strans legate si sunt separate printr-un strat subtire de tesut conjunctiv fibros. De exemplu, oasele craniului, cu exceptia mandibulei, sunt imbinate prin imbinari imobile numite suturi (seamana cu cusaturile). Exista trei tipuri de suturi:

– Sutura serata: se caracterizeaza prin articulatii articulate.
– Sutura pe tocuri: marginea unui os se suprapune peste un alt os articulat (de ex. sutura scuamoasa intre osul temporal si parietal).
– Sutura plana: marginile oaselor articulare sunt destul de netede (de ex. sutura medie a palantinei, unde articulatiile maxilarului formeaza palatul dur).

Articulatii cartilaginoase.

Rosturile usor articulate se numesc imbinari de amfioartroza. Oasele care formeaza articulatiile usor deplasabile sunt separate printr-un strat de cartilaj sau fibre de tesut conjunctiv. De exemplu, rosturile formate de vertebrele adiacente contin disc intervertebral format din cartilaje. Acest aranjament in vertebre permite o miscare limitata. Alte exemple includ simfiza pubis si articulatiile sacroiliace.

Articulatii sinoviale.

Cele mai multe articulatii ale corpului sunt produse prin imbinari libere. Aceste articulatii se numesc articulatii diartroze. Capetele oaselor care formeaza aceste articulatii sunt legate impreuna de o capsula articulara formata din ligamente. O membrana sinoviala liniara se afla in interiorul capsulei si secreta fluidul sinovial care lubrifiaza articulatia. Capetele oaselor care formeaza articulatiile sunt acoperite cu cartilaj articular care protejeaza oasele si reduce frecarea. Combinarile libere mobile sunt clasificate in grupuri pe baza structurii si tipurilor de miscare.

A. Imbinarea/articulatia de alunecare.

Articulatiile de alunecare se afla intre oasele mici, care se aliniaza unul peste celalalt. Acestea apar intre oasele carpatice, oasele tarsale si intre clavicula si scapula.

B. Articulatiile condiloide.

Articulatiile condiloide permit deplasarea in doua planuri: de la o parte la alta sau de la inainte inspre inapoi. Legaturile dintre carpali si oasele antebratului (ulna si raza) si metacarpalele si primele falangi sunt asfel de exemple.

C. Articulatiile tip balama.

O astfel de articulatie permite miscarea numai intr-un singur plan (similar balamalei usii). Cotul, genunchiul si articulatiile dintre falange sunt articulatiile principale de acest tip.

D. Articulatiile tip saiba.

retroboutique.ro

Articulatiile saiba apar in cazul in care capetele fiecarui os sunt in forma de sa: convexa intr-o directie si concava in cealalta. Miscarea este de una langa alta si inainte-inapoi. Acest tip de imbinare se gaseste intre trapez (un os carpian) si osul metacarpal al degetului mare.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Post Navigation