Tipuri de ingrasaminte

retroboutique.ro

Tipuri de ingrasaminteFiecare camp, fiecare planta, fiecare samanta are nevoie de nutrienti pentru a creste. Ingrasamintele joaca un rol important in a da semintelor nutrienti si a cultiva plante sanatoase si puternice.

Cu toate tipurile de ingrasaminte, care este cel mai bun? Acest raspuns depinde de ce planta are nevoie de fecundare, si in ce stadiu de viata se afla planta.

Raportul NPK in tipurile de ingrasaminte

Nitrogenul, fosforul si potasiul sunt cele mai comune blocuri de constructie in ingrasaminte. Cand ridicati o punga de ingrasamant, raportul va fi afisat pe punga intr-o serie de trei numere, cum ar fi 10-5-5. Aceste numere corespund raportului „N”, „P” si „K” al ingrasamantului. In acest caz, exemplul de ingrasamant ar avea 10% azot, 5% fosfor si 5% potasiu.

lensa.ro

Acum ca ati aflat ce inseamna NPK, aveti un bagaj de cunostinte mai bogat atunci cand cautati Npk hidrosolubil la Esenzi.ro.

De ce este atat de important NPK?

Fara suficiente substante nutritive, semintele si plantele vor esua. Cu o combinatie gresita de nutrienti, plantele nu se vor maturiza corect si s-ar putea sa nu produca randamentele anticipate ale culturilor. Pastrarea unui echilibru bun de nutrienti pentru nevoile culturii va oferi cel mai bun randament cu plantele sanatoase.

  • Azot (N) – Nivelurile adecvate de azot vor favoriza cresterea sanatoasa a frunzelor. Azotul este compus in mare parte din clorofila, care permite plantelor sa absoarba lumina soarelui si sa o transforme intr-o energie utila.
  • Fosfor (P) – Nivelurile corespunzatoare de fosfor permit o crestere sanatoasa a radacinilor, precum si o dezvoltare adecvata a florilor, si produc o planta in crestere.
  • Potasiu (K) – Nivelurile adecvate de potasiu incurajeaza tulpinile sa devina puternice si sanatoase, astfel ca incurajeaza plantele sa creasca sanatos si rapid.

Micronutrienti in ingrasaminte

Alaturi de nutrientii mai mari cunoscuti, multi micronutrienti joaca un rol in diferite tipuri de ingrasaminte. Micronutrientii sprijina cresterea, dezvoltarea si sanatatea generala a plantelor din camp.

Micronutrientii folositi frecvent in agricultura astazi includ borul, clorul, cuprul, fierul, manganul, molibdenul si zincul. Cu culturi cu un randament ridicat, acesti nutrienti pot fi epuizati rapid din sol si trebuie reumpluiti pentru o sanatate adecvata a plantelor.

Ingrasaminte granulare

Ingrasamintele granulare sunt ingrasaminte uscate care sunt facute intr-o forma de granule, deseori amestecate impreuna pentru a obtine raportul dorit de nutrienti necesari pentru campuri. Folosind aceasta metoda, un fermier poate controla cantitatea exacta de azot, fosfor si potasiu care se adauga la campuri.

Aplicarea ingrasamintelor granulare: Ingrasamintele granulare pot fi aplicate prin difuzare directa pe camp, plantate cu culturile sau aplicate adiacent la culturi.

Ingrasaminte lichide

Ingrasamintele lichide au avantajul de a putea fi aplicate atat pe sol, fie pe plantele in sine, aceasta procedura fiind numita si aplicare foliara. Aplicarea prin sol va avea ca rezultat absortia nutrientilor de catre radacini, in timp ce aplicarea pe planta ii permite plantei sa absoarba ingrasamintele prin frunze si sa aiba substantele nutritive mai usor disponibile pentru utilizare imediata.

Aplicatia foliara poate permite unui fermier sa faca corectii de la mijlocul sezonului pentru a adauga nutrienti vitali pentru plante, daca se intampla sa nu obtina amestecul corect la inceputul sezonului si au nevoie de un impuls. Ingrasamintele lichide pot fi aplicate direct pe plantee sau aplicate la sol.

Uree raspandita cu ingrasaminte

Ureea este un ingrasamant bogat in azot, care inlocuieste astazi azotatul de amoniu ca ingrasamant pe multe domenii. Poate fi aplicata intr-o forma granulara sau lichida, fie difuzata sau raspandita cu turnuri de prilling care raspandesc lichidul pe campuri.

UAN sau azotat de amoniu lichid, asigura mai multa flexibilitate in ceea ce priveste aplicatiile din sezon decat ureea uscata. UAN poate fi injectata sub suprafata sau bandajata la suprafata in rand. Injectia sub-suprafata de UAN reduce puternic potentialul de volatilizare a amoniacului, deoarece hidroliza ureei apare sub suprafata solului.

Bandarea UAN pe suprafata solului nu elimina volatilizarea amoniacului, dar reduce considerabil riscul de volatilizare a amoniacului. Reducerea riscului de volatilizare a amoniacului cu UAN de bandaj are loc deoarece reducerea fizica a cantitatii de N din ingrasamantul expus la enzima ureaza.

Ingrasaminte cu continut ridicat de azot

Azotul este probabil cel mai important compus pentru plante sanatoase, de la radacini pana la frunze. Azotul le permite plantelor sa absoarba lumina solara prin fotosinteza, prin promovarea formarii clorofilei in frunze.

Cand o planta are suficient azot, frunzele vor fi de un verde indraznet. Este usor de depistat deficienta de azot, deoarece frunzele vor deveni o culoare galbena inainte de maturitatea deplina. Ureea este un exemplu de ingrasamant cu continut ridicat de azot, care contine 47% azot.

Ingrasaminte bogate in fosfor

Ingrasamintele cu continut mare de fosfor promoveaza dezvoltarea puternica a mugurilor in timpul ciclului de reproducere. Impreuna cu incurajarea infloririi sanatoase, fosforul este necesar pentru formatiuni sanatoase de radacini si tulpini. Plantele prospera adesea atunci cand au acces la cantitati mari de fosfor.

Ingrasaminti cu potasiu

Potasa este un element comun care apare in mod natural in solul nostru si este disponibil in mod obisnuit. Potasa este numita dupa un proces de adunare a potasiului din cenusa de lemn imbibata in ghivece vechi.

Potasa ofera plantelor potasiul de care au nevoie, permitandu-le sa absoarba mai bine apa din sol si sa sintetizeze mai bine nutrientii in zaharuri esentiale. Cantitatea crescuta de potasiu produce deseori o mai buna sanatate a plantelor si o dezvoltare mai mare a florilor in timpul ciclului de reproducere.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation