Tehnologia HIFU si cancerul de prostata

Tehnologia HIFU si cancerul de prostataÎn octombrie 2015, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat primul sistem de ultrasunete pentru ablația țesutului prostatic în Statele Unite. Acest tratament nou numit ultrasunete concentrat de mare intensitate sau HIFU, este o tehnologie care utilizează unde de ultrasunete pentru a distruge țesutul canceros găsit în glanda prostatică.

HIFU funcționează prin transmiterea forței mecanice prin unde de ultrasunete care generează căldură țesutului malign. Deoarece prostata este adânc în pelvis, se folosește o sondă plasată în rect care dă un fascicul de unde ultrasunete. Acest lucru permite HIFU să direcționeze cu precizie fasciculul în zona în care se află cancerul în prostată, înlăturând tumora.

Inițial blocat pentru aprobare

Întrebările legate de siguranță, lipsa de informații și deficiențe au fost greșelile aprobării FDA în trecut. HIFU a fost aprobat de alte țări în care mai mult de 50.000 de bărbați au fost tratați cu această procedură, cauzând unor bărbați americani să călătorească în afara țării pentru tratament. Dar, acum, ca este aprobat, medicii sunt capabili sa-l ofere ca o optiune neinvaziv care poate selectiv tinta si de a trata tumorile, in timp ce conservarea tesuturilor sanatoase din jur.

Utilizarea HIFU are anumite specificații

HIFU nu este o tehnologie nouă în tratamentul cancerului. Tehnologia a fost utilizată înainte de malformații de sân, ficat, rinichi, pancreas și os. Cu toate acestea, cu 99 la suta date de 5 ani de supravietuire in tratamentele actuale de cancer de prostata cu interventii chirurgicale, tehnologia trebuie sa ofere date excelente de supravietuire impreuna cu ratele de complicatii scazute pentru a concura cu standardul actual de ingrijire in practica, prostatectomie robotica.

Selectarea corectă a cazurilor este cel mai important factor în considerarea HIFU ca opțiune de tratament. Ca orice diagnostic de cancer, trebuie să existe un plan individualizat de îngrijire pentru a satisface cel mai bine nevoile pacientului. Eligibilitatea pentru tratamentul cu HIFU depinde de faptul dacă un bărbat are un cancer de grad scăzut care nu sa răspândit în afara glandei prostate.

Pacienții cu prostată mărită nu sunt considerați eligibili pentru tratamentul cu HIFU și tratamentul poate dura până la 10 ore pentru a fi efectuat. În prezent, cercetările sugerează că pacienții mai în vârstă care nu pot tolera intervenția chirurgicală sau pacienții diagnosticați la cele mai timpurii stadii ale cancerului de prostată (Gleason 6) ar trebui să fie întrebați dacă preferă HIFU ca opțiune.

Mai multe despre acest …

Testele noi privind cancerul de prostată urmăresc să reducă detectarea și tratamentul tumorilor inofensive

Terapia hormonală a cancerului de prostată legată de un risc mai mare de depresie

Protejează sexul bărbații împotriva cancerului de prostată?

Avantajele și dezavantajele HIFU

Avantajele HIFU sunt natura sa minim invazivă, combinată cu o ședere scurtă în spital. Studii recente au arătat că 94% dintre bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient tratați cu HIFU au avut eradicarea tuturor cancerului clinic semnificativ în zona tratată. Și în 87 din 101 cazuri, pacienții au văzut ablația completă a tuturor cancerului în prostată.

Când bărbații au fost urmăriți doi ani mai târziu, 89% erau încă în viață fără terapie radicală. Aproape toți bărbații au rezolvat orice incontinență urinară și aproximativ 80% au păstrat funcția erectilă.

Dar este important sa ne amintim ca doi ani nu reprezinta o perioada adecvata de timp pentru a evalua eficacitatea tratamentului pentru cancerul de prostata, dat fiind ca datele anterioare au sugerat o rata mai mare de recurenta la pacientii supusi HIFU. Alte studii au arătat o recidivă biochimică de 36-47% (creștere a nivelului de PSA) la pacienții supuși HIFU după 5 ani. Avand in vedere faptul ca partile netratate ale glandei ar putea suferi modificari maligne si in timp, rata de recurenta ar putea fi mai mare la pacientii care supravietuiesc mai mult de 10 ani de la diagnosticare.

Dezavantajele HIFU includ posibila cicatrizare a prostatei, o rata de recurenta care nu este bine inteleasa si costul. Potrivit unui articol publicat în Journal of Cancer, 19,7% dintre pacienții supuși tratamentului cu HIFU pentru tratamentul cancerului de prostată pot ajunge la stricturi uretrale și până la 6,2% pot fi complicate cu epididimită.

Datele actuale privind HIFU, având în vedere calitatea dovezilor și durata duratei de urmărire în tratamente, nu sunt satisfăcătoare pentru a fi considerate o opțiune standard de tratament într-o practică de rutină. Cu toate acestea, pacienților selectați cu prudență li se poate oferi HIFU, dacă este necesar.

Decizia de a folosi HIFU sau nu este între pacient și medicul său pentru a decide. Cântărirea argumentelor pro și contra este un pas important înainte de a se lua orice decizie privind utilizarea HIFU pentru tratarea cancerului de prostată.