Cum functioneaza pulverizarea electrostatica?

Cum functioneaza pulverizarea electrostatica?Principalul aspect in ceea ce priveste procesul de vopsire in camp electrostatic prin pulverizare implica conceptele de incarcare si campuri electrice. Cu totii suntem familiarizati cu aceste fenomene, intrucat cei mai multi vor fi martorii invelisului de plastic atasandu-se la suprafete sau la hainele care se lipesc intre ele, in timp ce sunt indepartate dintr-un uscator de rufe.

Analiza in profunzime a fizicii particulelor este in afara domeniului acestui articol, dar practic tehnica electrostatica de aplicare a unei acoperiri pe o suprafata metalica implica legea atractiei intre particulele incarcate pozitiv si negativ.

Cu un aerosol, aerul comprimat forteaza vopseaua prin capatul pistolului de pulverizare care atomizeaza lichidul intr-un spray fin. Atomizarea, in esenta, desparte vopseaua in picaturi mici si acest proces este utilizat si in pulverizarea electrostatica, dar cu o diferenta unica in ceea ce priveste metodologia. Vopseaua este atomizata intr-un camp static care se formeaza la capatul pistolului electrostatic de pulverizare.

Chiar inainte ca ceata de vopsea sa paraseasca duza, i se ofera o incarcare pozitiva. Picaturile de vopsea incarcate sunt pulverizate printr-un camp electric puternic, care este un termen folosit pentru a descrie modelele de forte. Obiectul metalic incarcat negativ, impamantat atrage lichidul incarcat pozitiv la suprafata sa foarte mult ca un magnet.

Aici, o lege de baza a energiei electrice este inerenta sistemului electrostatic de vopsire care aplica spray, si anume ca sarcinile electrice opuse atrag. Din punct de vedere stiintific, acest concept relativ simplu este cunoscut sub numele de Legea lui Coulomb care afirma ca aceleasi sarcini electrice se resping reciproc, in timp ce sarcinile opuse se atrag.

O descarcare electrica este cruciala pentru atragerea in cadrul tehnicii de pulverizare electrostatica. O descarcare electrica are loc prin ionizarea vopselei in campul electric care inconjoara conductorul (in acest caz metalul). Aceasta este cunoscuta sub numele de „descarcare Corona”. Chiar daca corona este gazoasa, este totusi conductiva, deoarece contine electroni liberi si, prin urmare, permite curentului sa curga din pistolul incarcat prin aer.

Procesul implicat in incarcarea particulelor de vopsea in campul electric de descarcare a coronei este dictat de Theorum de Pauthenier. Ecuatia lui Pauthenier cuprinde legea conform careia sarcina pe o particula va creste pana cand va fi egala cu campul electric inconjurator. In consecinta, incarcarea este influentata de rezistenta campului electric, precum si de durata petrecuta de particule in acest camp, dar si de marimea si forma particulelor individuale.

retroboutique.ro

Campul electric influenteaza si forta de atractie. Dupa crearea campului electric, ionii urmaresc liniile de camp catre suprafata incarcata negativ. Forta care atrage fiecare din aceste particule incarcate pozitiv catre substratul metalic impamantat este egala cu sarcina particulei inmultita cu puterea campului electric.

Chiar daca sarcina electrica data vopselei este mica, este suficient de puternica pentru a contracara efectele aerodinamicii si gravitatiei. De fapt, forta atractiei este de pana la 75 de ori mai mare decat forta gravitatiei singura si atunci cand particulele au ajuns in metal, forta atractiei este suficient de puternica pentru a o mentine acolo. Acest lucru se datoreaza partial faptului ca substantele chimice utilizate in general in vopsirea electrostatica sunt dielectrice puternice.

Deoarece atractia particulelor incarcate electric pe suprafata impamantata este atat de puternica, driftul de vopsea este redus. Aceasta inseamna ca exista o rata ridicata de transfer a vopselei la o medie, de suprafata de 98%. Mai mult, picaturile de vopsea sunt trase spre suprafete in toate directiile, astfel incat toate partile zonelor tinta sa fie acoperite. Unele particule schimba de fapt directia pe masura ce sunt trase in sus, in jos si in lateral spre toate unghiurile unei fatade.

Partea inferioara a substraturilor este acoperita, iar vopseaua este renumita pentru a ajunge in spatele suprafetelor daca se foloseste un sistem electrostatic. Noul invelis va intra chiar in cearsafuri si acest „invelis electrostatic” il face o tehnica ideala pentru acoperirea zonelor greu accesibile.

Efectul de invaluire pentru care vopsirea electrostatica este binecunoscuta, permite utilizarea acestei tehnici in spatii inchise, cum ar fi birouri si puncte de vanzare cu amanuntul. Mai putina vopsea este eliberata in aer, deoarece este atat de puternic atrasa de suprafetele impamantate, astfel incat fumurile sunt reduse si mediul este mai sigur decat atunci cand sunt folosite alte metode de vopsire.

Particulele care parasesc pistolul de pulverizare au aceeasi incarcare pozitiva si, prin urmare, se resping reciproc. Aceasta inseamna ca nu se aglomereaza in picaturi mari, astfel incat ceata de vopsea ramane fina si are dimensiuni uniforme.

De asemenea, atractia spray-ului catre suprafetele neacoperite este mai puternica decat cele care au fost deja acoperite. Este ca si cum picaturile de vopsea incarcate ar cauta zonele neacoperite ale substratului, rezultand o acoperire mai uniforma decat alte metode mai traditionale de vopsire.

Lipsa de acoperire excesiva are ca rezultat un finisaj cat mai aproape de acoperirea cu pulbere, cu avantajul suplimentar al acestui sistem electrostatic de pulverizare a vopselei. Acest lucru inseamna ca poate fi administrat la fata locului, in timp ce acoperirea cu pulbere poate avea loc numai in fabricile unde sunt necesare cuptoare mari.

lensa.ro

Nu este necesar sa se demonteze obiectele mari de arhitectura din metal pentru a se pulveriza. Ele pot ramane acolo unde sunt si recuperate electrostatic in situ. Deci nu numai ca finisajul este cat se poate de perfect, dar poate fi administrat oriunde.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation