Codurile Captcha si conversiile

 

Codurile-Captcha-si-conversiileIntroducerea codurilor Captcha pe site-ul tau nu reprezinta o idee buna, pentru ca acestea pot opri botii motoarelor de cautare, in incercarea lor de a-ti indexa website-ul. Esti interesat de optimizare seo pentru website-ul tau? Cele mai bune strategii seo, pot fi accesate pe ItExclusiv.ro.

De asemenea, codurile Captcha sunt foarte daunatoare si pentru SEO. Totusi, adevaratele pagube sunt produse atunci cand iei in calcul conversiile. Codurile captcha au capacitatea de a “ucide” pur si simplu conversiile, reprezentand astfel un dezavantaj major din punct de vedere SEO.

Conversiile pierdute conteaza mult mai mult decat posibilul spam. Spam-ul poate irita mai mult sau mai putin, dar nu iti omoara afacerea, asa cum o poate face lipsa de conversii. In timp ce rezultatele efective pot varia de la site la site, in momentul in care pe un anumit site sunt prezente coduri captcha, conversiile scad foarte mult.

De exemplu, daca ai introdus un cod captcha intr-un formular de “sign-up”, acest lucru ar putea sa-ti reduca la jumatate numarul de vizitatori, pentru ca multi dintre acestia urasc sa introduca astfel de coduri.

Daca un utilizator a introdus deja un cod gresit de cateva ori, acesta va parasi site-ul si nu numai ca nu va cumpara nimic la prima vizita, dar nici nu se va mai intoarce vreodata pe acel site.

Cu toate astea, daca ai cod captcha pe un site gen magazin online (deci de vanzari), acesta poate opri incercarile de “falsa comanda”, dar numarul de utilizatori frustrati va fi destul de mare si pe termen mediu si lung, vei avea cu siguranta de suferit.

Asta inseamna ca vizitatorii reali, care intra la tine pe site cu intentia sa cumpere un anumit produs sau sa caute informatii despre produse (cu intentia de a le cumpara ulterior), vor fi frustrati cand vor avea de-a face cu aceste coduri captcha si multi dintre acestia, isi vor intrerupe vizita pe site, fara a se mai intoarce vreodata.

Din punct de vedere al vanzarilor (conversiilor), acest lucru reprezinta un adevarat dezastru.

In general, cu cat mai dificil si mai ilizibil este un cod captcha, cu atat mai mare va fi rata de scadere a conversiilor, la tine pe site. Daca vrei totusi sa folosesti astfel de coduri pentru a opri spam-ul, foloseste cel putin unul destul de simplu, de care utilizatorii reali sa poata trece repede, fara probleme.

Daca nu crezi asta, experimenteaza pe propriul website, folosind mai multe tipuri de cod captcha si ia in considerare rezultatele (in functie de gradul de dificultate al fiecarui cod captcha, in parte).

Codurile captcha standard, care iti cer sa introduci anumite litere sau numbere, sunt cele mai acceptabile forme ce pot fi introduse, dar reprezinta totusi un risc, din punct de vedere al conversiilor.

Codurile captcha de tip audio sau video sunt si mai frustrante, utilizatorii avand in acest caz nevoie de aproape un minut (sau chiar mai mult in unele cazuri), pentru a-si da seama ce cuvant trebuie sa introduca de la tastatura, pentru a trece mai departe.