Cele mai cunoscute traditii de Paste?

Cele mai cunoscute traditii de Paste?In Romania exista o multime de traditii care se respecta (mai mult sau mai putin). Fiecare regiune a tarii are propriile traditii, insa un lucru este cert: cozonacul si drobul de miel sunt prezente in casele romanilor in toate regiunile tarii.

In ceea ce priveste cozonacul, stim cu totii ca mamele si bunicile noastre faceau cozonacii in cuptorul de la tara de la bunici, iar acestia aveau un gust mult mai bun decat cei facuti acasa la bloc.

In prezent, cozonacii traditionali au fost inlocuiti cu diferite alte tipuri. De exemplu, acum putem alege cozonaci exotici de la Boromir Market. Foarte populari sunt si cozonacii Royal cu ciocolata sau cu caramel, sau cozonacii traditionali.

Apoi, pe mesele romanilor de paste gasim drobul de miel. Cu siguranta, atunci cand va vizitati rudele sau prietenii, acestia va vor servi cu drob de miel de Paste.

Ei bine, in afara de ceea ce pun pe masa, romanii au si alte traditii pe care le respecta, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba.

 1. In unele regiuni ale tarii, se spune ca daca de Paste prima persoana care intra in casa este barbat, veti avea noroc tot anul (in alte regiuni, aceasta traditie se respecta de Anul Nou).
 2. Se spune ca, pe lumea cealalta te vei intalni cu persoanele cu care vei ciocni ouale in ziua de Paste.
 3. O alta traditie spune ca in ziua de Paste este foarte important sa mananci ouale fara sare, pentru ca in ca in cazul in care nu este respectata traditia, vei transpira tot anul.
 4. O alta traditie care are legatura tot cu ouale de Paste, spune ca duminica, in prima zi de Paste este important ca dimineata cand te trezesti, sa te uiti intr0un vas cu apa neinceputa, pentru ca vei avea o vedere buna tot anul.
 5. Romanii respecta traditia care spune ca este important sa te speli pe fata in ziua de Paste cu apa neinceputa, dintr-o cana noua, in care ai pus un banut de argint, un ou rosu sau un fir de iarba, pentru ca acestea sunt semne ale prosperitatii.
 6. Se spune ca daca in ziua de Paste alegi un ou rosu, si il pastrezi timp de 40 de zile, daca acesta nu se strica, vei avea un an norocos.
 7. Alti romani aleg ca de Paste sa aseze sub prag o bucatica de fier, care sa le poarte tot anul noroc, si care sa le fereasca de necazuri casa.
 8. O alta vorba din popor spune ca persoanele care mor in duminica de Paste, vor fi scutiti de Judecata Divina, si ca vor ajunge direct in rai.
 9. Copiii care se nasc in ziua de pasti, conform traditiei vor avea o viata luminata si presarata cu noroc, si vor fi binecuvantai.
 10. De Paste exista acea credinta ca se deschid cerurile, astfel incat sufletele celor morti se intorc acasa, si isi protejeaza apropiatii.
 11. Traditia spune ca nu este indicat sa dormi in ziua de Paste pentru ca vei fi somnoros tot restul anului, si vei avea multe ghinioane; te va prinde ploaia cand vei fi pe camp sa lucrezi, iar viermii vor manca semanaturile.

Acestea sunt asadar cateva exemple de traditii si obiceiuri de Paste, culese din toate regiunile tarii. Unii cred in aceste traditii si le respecta cu sfintenie, altii le respecta mai putin.

retroboutique.ro

Ceea ce se respecta insa in fiecare regiune a tarii, este faptul ca romanii de Paste taie mielul si fac drob, si au pe masa cozonac, chiar daca acum cozonacii traditionali au fost inlocuiti cu cozonaci exotici si alte de alte tipuri.

lensa.ro
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation