Ce sunt, cum apar si cum se trateaza viermii intestinali?

retroboutique.ro

Ce sunt, cum apar si cum se trateaza viermii intestinali?Viermii intestinali, cunoscuti si sub numele de viermi parazitari, sunt unul dintre principalele tipuri de paraziti intestinali. Tipurile obisnuite de viermi intestinali cuprind viermii plati si viermii rotunzi.

Simptome

Simptomele comune ale viermilor intestinali sunt:

 • durere abdominala.
 • diaree, greata sau varsaturi.
 • gaze / balonare.
 • oboseala.
 • pierdere in greutate inexplicabila.
 • dureri abdominale sau sensibilitate.

O persoana cu viermi intestinali poate prezenta de asemenea, dezenterie. Dezinteria este atunci cand o infectie intestinala provoaca diaree cu sange si mucus in scaun.

lensa.ro

Viermii intestinali pot provoca de asemenea, o eruptie sau mancarime in jurul rectului sau vulvei. In unele cazuri, veti trece un vierme in scaun in timpul unei miscari intestinale. Unii oameni pot avea viermi intestinali de ani de zile, fara sa apara simptome.

Cauze

O modalitate de a va infecta cu viermii intestinali este consumul de carne de la un animal infectat, precum vita, porc sau peste. Alte cauze posibile care duc la infectia viermilor intestinali includ:

 • consum de apa contaminata.
 • consum de sol contaminat.
 • contact cu fecale contaminate.
 • igiena deficitara.
 • igiena slaba.

Viermii rotunzi sunt transmisi de obicei prin contactul cu solul si fecalele contaminate. Dupa ce ati consumat substanta contaminata, parazitul calatoreste in intestin. Apoi se reproduc si cresc in intestin. Dupa ce se reproduc si devin mai mari in cantitate si dimensiune, pot aparea simptome.

Factori de risc

Copiii sunt deosebit de sensibili la viermi intestinali. Asta pentru ca s-ar putea sa se joace in medii cu sol contaminat, cum ar fi cutiile de nisip si locurile de joaca din curtea scolii. Adultii mai in varsta, prezinta de asemenea un risc crescut din cauza sistemelor imunitare slabite.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cca 10 la suta dintre oamenii din tarile in curs de dezvoltare sunt infectati cu viermi intestinali. Persoanele din tarile in curs de dezvoltare prezinta cel mai mare risc din cauza apei potabile din surse contaminate si din cauza scaderii nivelului de salubritate.

Diagnostic

Daca aveti oricare dintre simptomele de mai sus, si in special daca ati calatorit in afara tarii recent, ar trebui sa va adresati unui medic. Medicul dumneavoastra poate apoi sa efectueze o examinare a scaunului dumneavoastra. Este posibil sa fie nevoie de mai multe probe de scaun pentru a confirma prezenta parazitului.

Un alt test este testul „Scotch tape”, care implica aplicarea benzii pe anus de mai multe ori pentru a recupera oua de viermi, care pot fi identificate la microscop.

Daca viermii sau ouale nu sunt detectate, medicul dumneavoastra poate efectua un test de sange pentru a cauta anticorpi pe care corpul dvs. ii produce atunci cand este infectat cu un parazit.

In plus, medicul dumneavoastra poate lua o radiografie sau poate utiliza teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), in functie de amploarea sau locatia bolii suspectate.

Tratament

Unele tipuri de viermi intestinali, cum ar fi tena, pot disparea singuri daca aveti un sistem imunitar puternic si o dieta si un stil de viata sanatos.

Cu toate acestea, in functie de tipul de infectie a viermilor intestinali, se poate solicita tratament cu un medicament antiparazitar precum un sirop antiparazitar pentru copii. Simptomele grave nu trebuie ignorate. Consultati medicul dumneavoastra daca:

 • aveti sange sau puroi in scaun.
 • vomitati zilnic sau frecvent.
 • aveti temperatura corpului ridicata.
 • sunteti extrem de obositi si deshidratati

Planul dvs. de tratament va fi determinat in functie de tipul de viermi intestinali pe care il aveti si de simptomele dumneavoastra. Infectiile cu viermi intestinal, de obicei se trateaza de obicei, cu un medicament oral, cum ar fi un sirop antiparazitar pentru copii, care paralizeaza adultul. P

De obicei, simptomele incep sa se imbunatateasca dupa cateva saptamani de tratament. Medicul dumneavoastra va lua si va analiza o alta proba de scaun dupa ce tratamentul va fi finalizat, pentru a vedea daca viermii au disparut.

Complicatiile

Viermii intestinali cresc riscul de anemie si blocaje intestinale. Complicatiile apar mai frecvent la adultii in varsta si la persoanele care au suprimat sistemele imunitare, cum ar fi persoanele cu infectie cu HIV sau SIDA.

Infectiile cu viermi intestinali pot prezenta un risc mai mare daca sunteti gravida. Daca sunteti insarcinata si vi se pare ca aveti o infectie cu viermi intestinali, medicul dumneavoastra va stabili ce terapie cu medicamente antiparazitare este sigura de luat in timpul sarcinii, si va va monitoriza indeaproape in timp ce sunteti tratate in timpul sarcinii.

Profilaxie

Pentru a preveni viermii intestinali, este deosebit de important sa va spalati regulat pe maini cu sapun si apa calda inainte si dupa utilizarea toaletei si inainte de a pregati sau manca alimente. De asemenea, ar trebui sa practicati siguranta alimentelor:

 • evitati pestele si carnea cruda.
 • gatiti cu grija carnea la temperaturi de cel putin 145 ° F (62,8 ° C) pentru taieri intregi de carne si 160 ° F (71 ° C) pentru carnea macinata si pasarile de curte.
 • lasati carnea gatita sa se odihneasca timp de trei minute inainte de consum.
 • congelati pestele sau carnea pana la –4 ° F (–20 ° C) timp de cel putin 24 de ore.
 • spalati cojile sau gatiti toate fructele si legumele crude.
 • spalati sau reincalziti orice aliment care cade pe podea.

Daca vizitati tarile in curs de dezvoltare, gatiti fructe si legume cu apa fiarta sau purificata inainte de a manca si evitati contactul cu solul care poate fi contaminat cu fecalele umane.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation