Ce sunt acele produse bio si ingrasaminte bio?

Ce sunt acele produse bio si ingrasaminte bio?Ati auzit discutandu-se despre diferite produse bio si ingrasaminte bio pe care le folosesc agricultorii, insa nu aveti prea multe cunostinte despre acestea? Ei bine, veti descoperi in cele ce urmeaza, o serie importanta de informatii despre aceste produse bio si ingrasaminte bio.

Gunoiul pentru gradina provine din vaca, oi, pasari de curte si cai. Destul de autoexplicativ. Gunoiul de grajd este cunoscut ca ingrasamant „complet”; are multa materie organica, dar are un continut scazut de nutrienti. Gunoaiele de grajd sunt cele mai valoroase ca modificari de sol organic si mulci. Nota: Aveti grija sa folositi gunoi de grajd proaspat ca ingrasamant, deoarece poate arde plantele.

Masa de sange este uscata, sange praf colectat de la abatoarele de bovine. Este o sursa atat de bogata de azot, incat gradinarii trebuie sa fie atenti sa nu aplice excesiv si sa arda radacinile plantelor lor. Aplicati faina de sange chiar inainte de plantare pentru a stimula cresterea frunzelor verzi.

Masa osoasa este osul fin macinat. Subprodus de la abatoarele de animale, este o sursa excelenta de calciu si contine pana la 15% fosfat. Masa osoasa promoveaza sisteme puternice de radacini si inflorire. Este adesea folosita ca ingrasamant organic ideal la cresterea florilor, bulbilor si pomilor fructiferi.

Bat guano este protejat de pesteri de scurgere, astfel incat substantele nutritive sunt conservate. Este bogat in azot solubil, fosfor si oligoelemente. De obicei pulbere, lut guano poate fi folosit in orice moment al anului ca pansament sau diluat intr-un ceai si utilizat ca spray foliar.

Ingrasamantul de moji sau faina de coaja este obtinut din oase zdrobite sau scoici din crab sau alte crustacee. Este o sursa excelenta de calciu pe langa fosfor si numeroase urme de minerale. Un beneficiu al ingrasamintelor crustacee : contine chitina care incurajeaza cresterea organismelor care inhiba nematode daunatoare.

Fosfatul de roca este o roca fosfat pe baza de calciu sau pe baza de var care este de obicei macinata cu consistenta micilor firimituri. Aceasta pulbere de roca contine peste 30% fosfat si un numar mare de oligoelemente. Fosfatul de roca nu se scurge din sol, ramanand neschimbat pana la preluarea radacinilor.

Emulsia de peste este un amestec partial descompus de peste fin pulverizat. Poate mirosi, desi au fost dezvoltate unele versiuni deodorizate. La fel ca faina de sange, ar trebui sa fie folosita cu mod redus pentru a nu arde radacinile plantelor.

Daca toate acestea sunt ingrasaminte organice, va intrebati probabil ce face pentru un ingrasamant anorganic. Ingrasamintele neorganice sunt substante chimice sintetice.

Ingrasaminte organice vs. anorganice

Exista avantaje si dezavantaje pentru ingrasamintele organice si anorganice. Avantajul major al ingrasamintelor organice este ca acestea functioneaza lent. Trebuie sa fie descompuse de organismele solului pentru ca nutrientii lor sa fie eliberati si acest lucru necesita timp. Deoarece functioneaza incet, nimic nu este irosit. Sunt consumate pe masura ce sunt eliberate, spre deosebire de ingrasaminte chimice, care sunt eliberate imediat in sol.

Ingrasamintele organice poarta cateva alte avantaje. Deoarece contin material organic, imbunatatesc structura solului sau „lucrabilitatea”. Solul care a fost fertilizat cu materie organica este mai usor de lucrat si permite mai mult aer pentru a ajunge la radacinile plantelor. De asemenea, materialul organic permite solului sa mentina apa mai mult timp. In cele din urma, adaugarea de substante organice utilizate in ingrasamant creste activitatea bacteriana si fungica din sol. In general, ingrasamantul organic de gradina nu numai ca va ajuta plantele, ci va imbunatateste solul.

Cele mai mari puncte forte ale ingrasamintelor organice sunt si slabiciunea lor. Deoarece nutrientii fertilizantilor organici sunt eliberati incet in sol, acestea nu sunt disponibile imediat pentru plante. Daca exista o nevoie imediata de nutrienti, poate doriti sa luati in considerare ingrasaminte lichide sau aplicatii foliare.

Ingrasamintele anorganice functioneaza rapid, ceea ce poate fi o amesteca sau o boala in functie de nevoile gradinii tale. Un alt dezavantaj al ingrasamintelor anorganice este ca peste udare sau ploaie poate impinge substantele chimice sub radacini, unde nu vor face niciun bine. Ingrasamintele anorganice, deoarece sunt atat de bogate, pot „arde” usor radacinile sau pot crea o concentratie toxica de saruri daca sunt supra-aplicate.

Pentru a va asigura o utilizare corecta, mai intai descoperiti care sunt nevoile de nutrienti ale plantelor dvs. Aceasta se bazeaza pe conditiile solului, ingrasamintele anterioare folosite si tipul de plante pe care le cresti. Cel mai bun mod de a afla ce trebuie sa adaugati la sol este sa testati si sa determinati ce este in solul vostru.