Ce spun specialistii despre pandemie in raport cu relatiile sexuale si cum a fost de ajutor activitatea din videochat

Ce spun specialistii despre pandemie in raport cu relatiile sexuale si cum a fost de ajutor activitatea din videochatLa inceputul pandemiei s-a presupus ca particulele de virus pot sa fie transmise si prin lichidul seminal. Deci, contactul sexual poate fi periculos din acest punct de vedere? Iata ce spun specialistii!

Marieke Dewitte

Nu exista dovezi solide ca boala coronavirus 2019 (COVID-19) poate fi transmisa prin contact genital si anal, dar va fi transmisa prin sarutari si atingeri fizice, care sunt practici obisnuite in timpul activitatii sexuale in parteneriat.

Desi angajarea in activitati sexuale si intime cu partenerii care locuiesc in aceeasi gospodarie este sigura, atata timp cat niciunul dintre ei nu prezinta simptome legate de COVID, unele persoane se vor abtine de la orice intimitate, in principiu, din teama de a lua sau de a raspandi virusul.

Aceasta evitare este regretabila, deoarece atingerea fizica este o parte esentiala a intimitatii sexuale, constituie un factor determinant al conexiunii emotionale si poate fi considerata chiar o necesitate a vietii. Adica, atingerea are un efect calmant prin scaderea nivelului de cortizol si cresterea oxitocinei.

Pandemia si masurile de distantare sociala insotitoare au creat un paradox clar intre, pe de o parte, frica profunda de contact strans cu alte persoane si, pe de alta parte, un dor intens de atingere fizica, in special de a fi imbratisat, ca un mijloc de a face fata suferintei si a creste sentimentele de interconectare.

Sexul si relatiile din vremurile COVID au castigat multa atentie mass-media, inclusiv sugestii cu privire la modul de limitare a riscurilor de contaminare in timpul activitatii sexuale, folosind jucarii sexuale, sex la webcam si telefon, si masturbarea reciproca, de exemplu.

lensa.ro

Chiar si autoritatile oficiale, precum guvernul din New York si Societatea Australasiana pentru HIV, Hepatita Virala si Medicina pentru Sanatate Sexuala, au propus ca partenerii sa exploreze activitati sexuale fara contact fizic direct, masturbarea fiind cea mai sigura optiune. Acesta este un motiv pentru care foarte multe persoane au ales sa apeleze la Money Studio.

Desi masturbarea limiteaza intr-adevar riscul de contaminare si are beneficii in ceea ce priveste ameliorarea stresului, sexul solitar nu poate inlocui niciodata sexul fizic, deoarece indeplineste functii fundamental diferite. Dorinta sexuala nu este un impuls inerent care apare brusc si trebuie eliberat si satisfacut. Dorinta sexuala poate aparea din mai multe motivatii subiacente diferite, placerea sexuala diadica si exprimarea intimitatii relationale fiind motive importante.

Conditiile de viata pentru multe cupluri care convietuiesc s-au schimbat semnificativ in lockdown, cu mai mult timp impreuna, mai putin timp singur, si poate mai mult timp cu copiii lor. Cum ar putea afecta acest lucru intimitatea?

Desi atat eforturile media, cat si cele de cercetare sunt directionate catre generarea de mijloace si numere medii asupra efectelor COVID-19 (masuri) asupra relatiilor sexuale, este dificil sa se traga concluzii generale, deoarece exista multe diferente individuale in modul in care oamenii reactioneaza la stresul (pandemic), in functie de caracteristicile individuale, relationale si contextuale specifice.

Unii oameni isi pierd complet interesul pentru sex; alte persoane se confrunta cu o crestere a dorintei sexuale si folosesc sexul ca un mecanism de adaptare pentru a ramane conectat si a calma anxietatea. Diferentele dintre si intre cupluri ar putea deveni mai evidente in timpul acestei crize COVID-19, iar diferentele individuale in modul in care oamenii fac fata stresului si fricii ar putea creste riscul de discrepante ale dorintei sexuale in cadrul unui cuplu.

Mai mult, masurile de distantare sociala reprezinta provocari specifice diferitelor tipuri de cupluri, inclusiv cuplurilor noi care au trebuit sa inceteze sa se intalneasca – cel putin in ceea ce priveste contactul fata in fata – sau au decis sa se mute impreuna rapid si poate prematur; cupluri tinere adolescente care au experimentat o perturbare brusca a comportamentului lor exploratoriu sexual si relational cu un partener; cupluri in relatii la distanta care au fost brusc fortate sa exploreze mijloace alternative de a ramane conectate intim si sexual (cum ar fi jucariile sexuale controlate de la distanta); cupluri care tocmai au experimentat o despartire ┬ási inca se adapteaza la noua lor situatie de viata, care au fost, de asemenea, brusc private de sprijin social; cuplurile care se confruntau cu dificultati de relationare si aveau nevoie sa intrerupa ajutorul terapeutic sau sa continue prin teleconsultare; si cupluri in care un partener locuieste in zone rezidentiale, carora brusc nu li s-a permis nicio vizita.

Modul in care fiecare dintre aceste cupluri va face fata stresului pandemic depinde de vulnerabilitatile si rezistenta lor personala si relationala; prezenta unor factori de stres suplimentari care ar putea exagera sau escalada dificultatile relationale si sexuale existente sunt clare. Lockdownul COVID-19 a insemnat ca cuplurile aflate in dificultate trebuie sa treaca printr-o criza suplimentara.

Fara a trage concluzii generale sau a ignora diferentele intrapersonale si interpersonale in sensul stresului pandemic pentru indivizi si cupluri, s-a demonstrat ca situatiile de stres ridicat si carantina prelungita induc simptome de depresie, stres post-traumatic, singuratate, confuzie, furie, frustrare, plictiseala, ingrijorarea si frica legata de sanatate.

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation